Medical Park Ordu Hastanesi’nden Diyetisyen Gülce Taştemel, Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekti. Diyetisyen Taştemel, açlık süresinin 17-18 saatleri bulacağı bu günlerde bir uzmandan yardım alınmasında fayda olduğunu belirtti.
Ramazan ayında beslenme alışkanlıklarımızın tamamen değişir. Bu nedenle bu ayda 2 ana 2 ara öğün şeklinde beslenilmesi en sağlıklı yöntemdir. Tek öğünde aşırı yüklenme mide büyümesine hatta delinmesine neden olabilir. .
Hafif besinler tüketilmeli
Uzun süre açlık metabolizma hızını yüzde 40 düşürür. ’Sahur için kalkmayan bireylerin metabolizmaları daha yavaş çalışacağı için kilo alma riskleri yüksektir. Sahurda hafif besinler tüketilmelidir. Bir bardak tarçınlı süt, bir adet haşlanmış yumurta, peynir, zeytin ve ekmek ile yapılmış bir sahur hem acıkmayı geciktirir hem hazımsızlık problemlerini ortadan kaldırır.
Aşırı yemek tüketimi zararı
İftarda aşırı kalorili ve hamur ağırlıklı beslenme şeker koması, kalp rahatsızlığı, tansiyon yüksekliği gibi ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. İftarın kan şekerini artıran hurma ile açılması iştahı baskılamaya yardımcı olur. Çorba ve sebze yemeği yenildikten sonra 20 – 30 dakika ara verilmesi hem mide büyümesini engeller hem de hazmı kolaylaştırır.
Yeterli vitamin mineral alımına dikkat
Vitamin ve minerallerin yetersiz alınması halsizlik, yorgunluk, unutkanlık ve iş veriminde azalmaya neden olabilir. Günde en az 2 porsiyon meyve, 3 porsiyon sebze ve 3 porsiyon yağlı tohum tüketimi bu belirtilerin oluşmasını engeller. Kayısı ve erik tüketimi sindirim sistemini düzenlerken vitamin alımını da engeller.
Bu besinler sizi daha çok acıktırır
Şerbetli tatlılar, çikolata, beyaz un ile yapılmış kekler, poğaçalar, ekmekler, pirinç pilavı, reçel, bal, pekmez gibi besinler kan şekerini hızlı arttırma özelliğine sahiptir. Kısa süreli tokluk sağlarlar ancak sonrasında şekerde ani düşüşlere, dengesizliklere neden olurlar. Bu besinlerin tüketimi uzun süre açlık durumları için uygun değildir.
Tok kalmamıza yardımcı besinler
Bazı besinler açlık hormonunun uyarılmasını geciktirerek tokluk süresini uzatırlar. Yağsız et, tavuk, balık, yumurta, süt ve sür ürünleri, yulaf ezmesi ve beyaz leblebi tüketimi açlık hissini an aza indirmemize yardımcı olacaktır.
Su tüketmeyi ihmal etmeyin
İnsan vücudunun yüzde 60’ı sudur. Bir insan yemek yemeden haftalarca yaşayabilir fakat su içmeden yaşayamaz. Su tüketiminin azlığı baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu, böbreklerde kalıcı hasar, tansiyon düzensizliği kalpte yorgunluk gibi bir çok soruna neden olur. Ramazan ayında iftardan sonra her saat başı 2 – 3 bardak su tüketilmelidir. Günlük su tüketiminin 8- 10 bardağın altına düşmemesi gerekir.
Diyetisyen Gülce Taştemel
Medical Park Ordu Hastanesi