Ülkemizde ve dünyada en çok ölüme neden olan hastalıkların başında gelen kalp rahatsızlıkları, yalnızca ileri yaş hastalığı olmaktan çıkarak genç yaşlarda da görülüyor. Medical Park İzmir Hastanesi Kardi-yoloji Uzmanı Doç. Dr. Serkan Saygı, birinci derece yakınları arasında ani ölüm, kalp-damar hastalıkları, kalp krizi, bypass öyküsü olan bireylerin düzenli olarak kardiyolog kontrolünde olması gerektiğini vurguladı:
GENETİK YATKINLIĞINIZ KADERİNİZ OLMASIN
Kişinin annesi, babası veya yakın akrabaları genç yaşta ani ölümler yaşadıysa kalp hastalığı riski açısından daha detaylı bir inceleme gerekiyor. Çünkü bu ölümlerin yüzde 90’ından fazlası kalp kökenli. Ailesinde bu tarz ölümler olan bireyler efor gerektiren, yarışmalı, ağır sporlar yapmak istiyorsa kesinlikle efor testi, eko ve kardiyografik incelemeden geçmeli. Bu kişiler özellikli hasta grubunu ifade eder. Bu tür ani ölümlerin genetik geçişli olduğu söylenebilir. Genetik yatkınlık çok belirleyici ama kalp sağlığını korumak için yapılacak Akdeniz Diyeti, sigaradan uzak durulması, haftanın 3-4 günü en az 30-45 dakika olacak şekilde tempolu yürüyüş ve belli aralıklarla doktor kontrolü riski ciddi oranlarda azaltır. Birinci derece yakınları arasında kalp-damar hastalıkları, kalp krizi, bypass öyküsü olan bireyler tüm sporları rahatlıkla yapabilir, ancak düzenli olarak kardiyolog kontrolünde olunması koşuluyla.
BEL ÇEVRESİ ÖLÇÜSÜNE DİKKAT
Eğer göğüs ağrısı, nefes darlığı, çabuk yorulma, çarpıntı, alçak yastıkla yatamama, tam veya kısmi ba-yılma şikayetleriniz varsa hiç vakit kaybetmeden bir uzmana görünmelisiniz. Bunlar en sık görülen kalp hastalıkları belirtileridir. Hastalığın tedavisinde anjiyo, stent, bypass gibi tedavi amaçlı işlemler, yaşanan sorunların ardından uygulanır. Bu nedenle faydaları kısıtlıdır. Amaç bu yöntemlere hiç gerek kalmadan sağlığı korumaktır. Burada sihirli bir formüle gerek yok; bel çevresinin genişlememesi lazım. Genel olarak erkeklerde bel çevresi 102, kadınlarda 90 santimetrenin altında olmalı. Bunların yanı sıra sigaradan uzak durulması şart. Kalp ve damar sisteminde ortaya çıkan sorunlar genelde hayatı tehdit edebildiği için insanlarda en sık rastlanan ölüm sebebi olması çok da şaşırtıcı değil. Bu sorunların tamamen ortadan kaldırılması mümkün değil elbette. Fakat yaşam biçimini değiştirerek, doğru beslenip egzersizleri ihmal etmeyerek riski azaltmak elimizde.
Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Serkan Saygı
Medical Park İzmir Hastanesi