YaşamHayvanat değil, insanat bahçesi! 'Rezervasyonlar 3 ay önceden doldu'

Hayvanat değil, insanat bahçesi! 'Rezervasyonlar 3 ay önceden doldu'

11.02.2024 - 06:54 | Son Güncellenme:

Hayvanat bahçeleri, anlık seyir keyfi için hayvanların sıkışık kafeslere koyulup doğasından kopmasına neden oluyor. Bu da onların depresyona girerek beslenme sorunları yaşamasına yol açarken, ne yazık ki sonuç ölüme kadar varabiliyor. Yaşanan zulme son vermek isteyen bir hayvanat bahçesi ilke imza attı ve hayvanları değil, insanları kafeslere kapattı.

Hayvanat değil, insanat bahçesi Rezervasyonlar 3 ay önceden doldu

Derleyen: Betül Topaklı / Milliyet.com.tr - Farklı coğrafyalara ait hayvanlar, doğal veya yapay engellerle sınırlandırılmış alanlar olan hayvanat bahçelerinde kent insanlarıyla buluşturuluyor. Bu durum hayvanların doğal yaşamından koparılıp, bir kafese alınarak özgürlüklerinin kısıtlamasına neden oluyor. Söz konusu hareket her ne kadar insanların korunmasına yönelik olsa da hayvanların hayatlarını deyim yerindeyse bir hapishanede geçirmesine neden oluyor. Küçücük kafeslerde yaşamak zorunda bırakılan bazı hayvanlar depresyona girerek beslenme sorunları yaşarken bazıları da ne yazık ki hayatını kaybediyor. Kafesteki hayvanların yaşadıkları duyguların aynılarını insanlara yaşatmak isteyen Çin'in Chongqing kentindeki Lehe Ledu Yaban Hayatı Hayvanat Bahçesi bir ilke imza attı ve hayvanları değil, insanları kafeslere kapattı.

Haberin Devamı

Hayvanat değil, insanat bahçesi Rezervasyonlar 3 ay önceden doldu

Anlık seyir keyfi için hayvanları sıkışık kafeslere koyan, doğasından ayıran hayvanat bahçelerinin tam tersi bir tutum sergileyen Lehe Ledu adındaki bu hayvanat bahçesi, böylece hayvanlara doğal ortamlarında özgürce dolaşma olanağı tanıyor. Bir tema park olarak kayıtlara geçen bu doğal ortamdaki ziyaret sırasında dört bir yanı demir tellerle çevrili bir araca bindirilen ziyaretçiler, doğa gezisine çıkarılıyor.

Hayvanlara yönelik bu serbest dolaşımlı hayvanat bahçesinde, arabaların ve özel otobüslerin dolaşarak hayvanları çok yakından görebileceği bir geçit bile bulunuyor. Arabalar, kaplanların içeri girme riskini önleyecek şekilde tasarlanıyor. Hatta ziyaretçilerin hayvanları besleyebileceği küçük delikler bile bulunuyor. Böylece insanlara hayvanları doğal ortamlarında gözlemlerken güvenli bir ziyaret de gerçekleştirme imkanı sunuluyor.

‘HİÇBİR RİSKLE KARŞILAŞMADIK’

Ziyaretçileri kafeslere koymanın amacının büyük kediler tarafından takip edilme ve saldırıya uğrama korkusunu hissettirmek olduğunu söyleyen Hayvanat Bahçesi sözcüsü Chan Liang, "Bunu yaparken hiçbir riskle karşılaşmadık. Turlar şu ana kadar son derece başarılı geçti ve rezervasyonlar 3 ay önceden doldu. Ziyaretçiler, bir kafeste bölgeyi gezerken vahşi hayvanlar tarafından kovalanarak adrenalin patlaması yaşıyor. Kafese koyduğumuz insanları parmaklarını ve ellerini her zaman kafesin içinde tutmaları konusunda uyarıyoruz. Çünkü aç bir kaplanı kontrol etmek mümkün olmaz” dedi.

Haberin Devamı

Hayvanat değil, insanat bahçesi Rezervasyonlar 3 ay önceden doldu

'İNSANAT' BAHÇESİ TARİHTE İLK DEĞİL

Yani Çin'de bulunan bu hayvanat bahçesinde hayvanlar dışarıda dururken, insanlar kafese konuluyor. Bu nedenle buraya insanat bahçesi demek daha doğru olabilir. Kafese kapatan insanlara benzersiz bir deneyim sunulurken; insanlar hayvanları değil, hayvanlar insanları izliyor. Aslında bu uygulama, yüzyıllar öncesinden beri varlığını sürdürüyor. Nasıl mı?

Bu uygulamaya ait en eski örnek 5 bin yıl öncesinde Eski Mısır'da bulunan Heraconopolis'te yer alıyor. Zengin insanların dünyanın dört bir yanından egzotik hayvanları bir araya getirmesiyle oluşturulan bir tesiste aynı mantığın işlendiği biliniyor. Bunun kanıtı ise babun, antilop, su aygırı ve diğer egzotik hayvanların cesetlerin yanında Eski Mısır'dan gelen insan cesetlerinin ortaya çıkarılmasıyla keşfedildi. Kraliyet hayvanat bahçesi dünya kültürlerinin çoğunda popüler görünüyor. Antik Çin, Yunanistan, Babil, Meksika ve Roma hükümdarlarının tümü, zenginliklerini sergilemek ve misafirlerini eğlendirmek için egzotik hayvanları bir araya topluyor. Bunu aslında bir çeşit güç gösterisi olarak yapıyorlar.

Hayvanat değil, insanat bahçesi Rezervasyonlar 3 ay önceden doldu

FARK YARATIYOR

Lehe Ledu Hayvanat Bahçesi, uzun yıllardır hayvanları doğal ortamlarından alarak küçücük bir kafese koyan hayvanat bahçelerinin tam tersi bir yer olarak tüm dikkatleri üzerine çekiyor. Modern anlayışa ters bir örnek sunması bakımından fark yaratıyor. Hayvanların doğal ortamda dolaştığı bu sistem, bugün birçok ülkede de faaliyete geçmiş durumda. Hayvanlar, normal şartlarda hapsedildikleri kafese konmadan önce ne yazık ki birçok eziyete maruz kalıyor. En azından Lehe Ledu Hayvanat Bahçesi’nin hayvanları zor kullanarak küçücük alanda tutmadıklarını görmek biraz olsun iç rahatlatıyor.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar