Genel SağlıkGrip aşısı mevsimi geldi

Grip aşısı mevsimi geldi

18.10.2012 - 16:25 | Son Güncellenme:

Memorial Hizmet Hastanesi Dahiliye Bölümü'nden Uz. Dr. Mustafa Nafiz Karagözoğlu grip ve grip aşısı hakkında bilgi verdi.

Grip aşısı mevsimi geldi

Kışın yaklaşmasıyla birlikte grip mevsimi de geldi. Gripten korunmanın en etkili yollarından biri de aşı olmak. Grip aşısı, erken dönemde yaptırıldığı takdirde bağışıklık sistemini daha da güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlıyor.

Grip aşısı olmak için geç kalmayın

Grip, çoğunlukla sonbahar ve kış aylarında görülür. Hastalığı taşıyan kişilerin öksürmesi ya da hapşırması ile havaya yayılan damlacıklarla ve doğrudan temasla bulaşmaktadır. Kapı kolları, bilgisayar klavyeleri, telefonlar gibi ortak kullanılabilecek eşyalar bulaşmaya neden olabilir. Belirtileri arasında ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırık, öksürük, baş ağrısı, kaslarda ve eklemlerde ağrı ve halsizlik yer almaktadır. Genellikle 1–2 hafta içinde iyileşme görülür. Ancak yaşlılarda, diyabetlilerde, altta yatan böbreğe, kalbe ya da solunum sistemine ait kronik hastalığı olan kişilerde daha ağır seyredebilir. Bunun yanında zatürree gibi hastalıklara da zemin hazırlayabilir.

Grip aşısı koruma sağlar

Grip, bir virüs hastalığıdır. Antibiyotik tedavisine yanıt vermez. Hastalara bol sıvı almaları, yatak istirahati ve belirtilere yönelik ilaçlar önerilir. Virüse yönelik ilaçlar erken dönemde faydalıdır. Gripten korunmak için gripli kişilerle temastan kaçınılması, ellerin sık sık yıkanması, kapalı, kalabalık ortamlardan kaçınılması ve grip aşısı önerilir. Grip virüsü sürekli tip değiştiren bir virüs olduğundan Dünya Sağlık Örgütü her yıl o sene sık görülen virüs tiplerini belirler ve aşı buna göre hazırlanır. Aşı, 3 tip ölü virüs içerir. Uygulandıktan sonra etkisinin ortaya çıkması 10-15 gün kadar bir süre alır. Bu nedenle sonbahar başlarında yapılması önerilir. Tüm kış boyunca yapılmasının bir sakıncası yoktur, erken yapılmasının nedeni, bağışıklığın bir an önce başlamasının sağlanmasıdır. Bu arada, çoğunlukla koruyucu olsa da grip aşısı yapılması, kişinin o yıl asla grip olmayacağı anlamına gelmez. Aşının koruyuculuğu, yüzde 60-80 arasında değişmektedir.

Grip aşısı yaptırması gereken risk grupları

• 65 yaşın üzerindekiler,
• Bazı akciğer hastalığı olanlar (astım, kronik bronşit gibi),
• Kronik kalp ve damar hastaları,
• Şeker hastaları,
• Kan hastalığı olanlar,
• Bağışıklığı baskılanmış kişiler (uzun süreli kortizon kullanımı, AIDS, kanser tedavisi görenler gibi)
• Bakım/huzur evlerinde kalanlar ve burada çalışan personel,
• Sağlık personeli
• Hamileler kendi doktorları önerirse gebeliğin 2. veya 3. haftası yaptırabilir.

Yumurta alerjisi olanlar dikkat!

Nadiren de olsa özellikle yumurta alerjisi olanlarda, grip aşısının ciddi alerjik reaksiyon görülme riski vardır. Aşının içeriğine alerjisi bulunanlar, “Guillain-Barré Sendromu” adı verilen nörolojik bir hastalığı olanlar ve aşı yapılacağı zaman ateşli bir hastalık geçirmekte olanların da, rahatsızlıkları düzelene kadar aşıyı ertelemesi önerilmektedir.

Grip aşısının yan etkileri nelerdir?

Grip aşısı canlı olmayan virüs içerdiğinden aşıya bağlı olarak grip geçirmek mümkün değildir.
Aşı yapılan bölgede ağrı, kızarıklık ya da şişme, kas ağrıları, kırgınlık hissi, hafif ateş yan etkileri arasında sayılabilir.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar