16.12.2020 - 10:18 | Son Güncellenme:
Zeytinyağının hava ile temasının önlenmesi gerektiğini ifade eden Balıkesir Üniversitesi Zeytin ve Zeytin Teknolojileri Öğretim Görevlisi Mücahit Kıvrak, “Zeytinyağını tüketiciler iki tipte alabiliyorlar.
Bir tanesi cam şişelerde, bir diğeri de 5 kiloluk tenekelerde. 5 kiloluk tenekelerde almak daha hesaplı oluyor.
Ancak aldıktan sonra eve getirip 1'er kiloluk 5 tane cam şişe alıp bunu aktarmaları hem zeytinyağını daha sağlıklı bir şekilde koruyor hem de zeytinyağının bozulmasını engelliyor.
Çünkü tenekede hava aldıkça oksijen zeytinyağını bozar. Bozduğu için de zeytinyağı sonuna doğru iyice acılaşır. Zeytinyağı zarar görür” dedi.
Zeytinyağı alırken özellikle meyve kokusu ve yakıcılığa dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Kıvrak, “Kullanıcılar, özellikle zeytinyağında meyve kokusu aramak zorunda.
Meyve kokusu, zeytinyağının iyi koşullarda üretildiğinin göstergesidir.
Bir diğer baktığımız özellik acılık ve yakıcılık. Hem ağızda hem de genizde ayrı ayrı acılık ve yakıcılığı hissetmemiz gerekiyor.
Bu sayede zeytinyağının polifenol özelliklerini yani vücuda alınması gereken uçucu bileşenlerin tamamını almış oluyoruz.
Zeytinyağını diğer yağlardan ayıran kısım, zaten bu kendine has meyve aroması, acılık ve yakıcılık özellikleridir” dedi.