05.06.2015 - 16:03 | Son Güncellenme:
Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, rahat bir yolculuk için şu önerilerde bulundu; “Evden çıkmadan önce… Kurubaklagil gurubundan olan besinleri (kurufasulye, nohut vb.) tüketmekten kaçınmalısınız. Yumurta, yola çıkmadan iki-üç saat önce haşlanmış olarak tüketilmesi kısa zamanda acıkmayı önlemede yardımcı olabilir. Yola çıkmadan hemen önce veya yolda tüketilmesinin kokusu açısından problem yaratabileceği unutulmamalıdır.
Yol anında rahatlıkla tüketebileceğiniz besinler, evde hazırlayacağınız besinlerdir. Bir peynirli, domatesli sandviç yol anında güvenle tüketebileceğiniz besinlerdir. Eğer zamanınız yok ise güvenebileceğiniz bir yerden kendinize bu şekilde bir sandviç hazırlatabilirsiniz.
Yola çıkmadan önce son tükettiğiniz besin çok önemlidir, bu sebeple iyi tercih yapmalısınız. Şekerli besinler yerine daha çok tuzlu besinleri tercih etmelisiniz.
Çok yağlı besinleri (kızartma gibi) tüketmekten kesinlikle kaçınmalısınız, çünkü bu tür besinler mide bulantılarına ve kusmalara neden olabilmektedir.
Evinizde, yola çıkmadan önce meyve tüketmeniz, sizi yol boyunca rahatlatacaktır. Meyve tüketimini yanınıza bir meyve alarak yol anında da devam ettirebilirsiniz.
Yol öncesi süt tüketimi bazı bireyler için sakıncalı olmaktadır. Çünkü süt gaz yapıcı olması nedeni ile barsaklarda rahatsızlık meydana gelmektedir. Bu da yol anında mide bulanmalarına neden olabilmektedir. Süt tüketmeyi çok istiyorsanız yolculuk sonrasını bekleyin.
Molada ilk dikkat edilmesi gereken nokta, potansiyel riskli besinler diye adlandırdığımız et, tavuk gibi besinleri tüketmemelisiniz. Çünkü genel olarak bu tür yerler müşterilerini bir kez görmesi nedeni ile hijyene fazla dikkat etmemektedir. Bu durumda, besin zehirlenmeleri gerçekleşebilir ve yolculuk sizin için çekilmez bir hal alır.
Mola anında seçtiğiniz her besine fazlası ile dikkat etmeniz gerekmektedir. Özellikle kapalı olan ve son kullanma tarihi geçmemiş besinleri tüketmeniz gerekmektedir. Açıkta olan ayranları tüketmek yerine, kapalı olanları tercih edin. Potansiyel riskli bir besin olan ayran eğer gereken özen gösterilmeden hazırlanmış ise besin zehirlenmelerine bile neden olabilmektedir.
Molada aldığınız besinler tercihen tuzlu olmalıdır. Şekerli besinleri (lokum, pişmaniye)o an tüketmek hoşunuza gidebilir ama daha sonra size rahatsızlık verebilir. Tuzlu besinler ise midenizin ve barsaklarınızın rahatsız olmasını engeller ve sizin daha rahat bir yolculuk yapmanızı sağlar.
Paket halinde satılan cipsler zaman geçtikçe size rahatsızlık verecektir.Yolculuk anında kola, gazoz gibi asitli içecekler yerine su ve kapalı kutuda satılan ayranları tercih etmek gerekmektedir.Artık rahat ve huzurlu bir yolculuk keyfi yaşayabilirsiniz. Belki bu yolculuk için çok geç olabilir, fakat bundan sonraki her yolculuğunuzda bu önerileri uyguladığınızda farkı göreceksiniz.