28.03.2024 - 11:59 | Son Güncellenme:
Araştırmalar, meyvenin koruyucu etkilerinin kısmen antiinflamatuar antioksidanlar ve besinlerden, meyve alımının bağırsak mikrobiyomunu nasıl değiştirdiğinden ve meyvenin tokluğu artırma yeteneğinden kaynaklanabileceğine inanıyor.
Bütün meyveler çiğneme gerektirdiğinden, lif ve su sağladığından mideden daha yavaş boşalırlar, bu da tokluğu artırır ve açlığı geciktirir.
A, E ve C vitaminleri de dahil olmak üzere meyvelerdeki bazı besinler karın bölgesindeki yağın azalmasıyla ilişkilidir. Meyvelerdeki polifenol adı verilen antioksidanlar da yağ kazanımının azalmasıyla bağlantılıdır.
Genel olarak meyve tüketimi sağlıklı kilo yönetimi açısından faydalı olsa da bazı meyveler içlerinden sıyrılıyor. İşte kilo düzenlemeyle ilişkili temel besinleri sağlayan, vücut yağını yönetmeye yardımcı olma yetenekleri kanıtlanmış 5 meyve.
Elmalar polifenoller ve antiinflamatuar antioksidanlar açısından zengindir. Yapılan bir araştırma, yetişkinlerin öğle yemeğinden 15 dakika önce elma yemesi halinde öğle yemeğinde yaklaşık 190 kalori daha az tükettiklerini buldu.
Avokado besin açısından iyi bir yağ olarak sınıflandırılsa da meyve ailesinin bir üyesidir. Diğer meyvelerle karşılaştırıldığında daha yüksek yağ ve kalori içeriğine rağmen avokado kilo kontrolü için mükemmel bir seçimdir.
Yaban mersin düşük kalorili meyveler arasındadır. Aynı zamanda antioksidan bakımından en zengin meyvelerden biridir ve araştırmalar, günde 150g yaban mersini (yaklaşık bir fincan) yemenin kalp hastalığı riskini yüzde 15'e kadar azalttığını gösterdi. Buna ek olarak yaban mersininde bulunan antosiyanin antioksidanları da kilo yönetimini destekler.
2020 yılında yapılan bir araştırmada, tip 2 diyabetli 100 erkek ve kadına, rastgele olarak ya hiç hurma yememeleri ya da günde üç hurma yemeleri söylendi.
16 haftalık çalışma boyunca hurma yiyenler kilo almadıkları dahası kötü kolestrollerinde iyileşme olduğu görüldü. Yapılan çalışmalar hurmanın kilo vermede destekleyici bir meyve olduğunu öne sürüyor.
Greyfurt C vitamini ve su açısından zengindir, kalorisi ve şekeri düşüktür. Araştırmalar, tıpkı elma gibi yemeklerden önce greyfurt yemenin kilo kaybıyla bağlantılı olduğunu kanıtladı.