08.10.2018 - 11:07 | Son Güncellenme:
Mantarın yapısında bulunan proteinler ve enzimler, mikroorganizmalar tarafından kolaylıkla parçalanabilirler. Doğru şekilde muhafaza edilmediklerinde ise hızlı bir şekilde çürüyebilir ve tekrar ısıtıldıklarında mideye rahatsızlık verebilirler. Bu yüzden mantarları ikinci kez ısıtırken dikkat etmekte fayda var.
Pişmiş pirincin nasıl saklandığı, yeniden ısıtma işleminden daha çok önemlidir. Pirinç oda sıcaklığında bırakılırsa, içerisindeki sporlar artar ve kusmaya ya da ishale sebep olan zehirler üretebilir. Bunun sonucunda pirinci tekrar ısıtmak bu zehirleri öldürmez ve sağlığımızı tetikleyebilir.
Tekrar ısıtılmış patateslerin sorunu, ısıtma işlemi değil, pişen patateslerin nasıl saklandığıdır. Patatesler, buzdolabına konmadan oda sıcaklığında bırakıldıklarında, şartlar botülizm olarak adlandırılan gelişimleri için yararlı olurlar. Ancak patatesi tekrar ısıtmak bunları her zaman yok etmez. Bu yüzden önemli olan, patatesi güvenli bir şekilde muhafaza etmektir.
Ispanak ve diğer yapraklı sebzeler, yetiştikleri yere bağlı olarak yüksek derecede nitrat içerirler. Nitratın kendisi tamamen zararsızdır; ancak bazıları kanserojen oldukları bilinen nitritlere ve nitrozaminlere dönüştürülebilir. Bu durum, kan dolaşımının oksijen taşıma yetisini etkileyebilir ve küçük çocuklarda ‘Mavi bebek sendromu’ adındaki bir rahatsızlığı tetikleyebilir. Dolayısıyla ıspanağı tekrar ısıtmaktan mümkün olduğunca uzak durmanız gerekiyor.
Tavuk etini tekrar ısıtmak, kırmızı ete kıyasla pek tavsiye edilmez. Çünkü protein açısından kırmızı ete göre daha yoğundur ve tekrar ısıtıldığında farklı şekilde parçalanan proteinler mideyi rahatsız edebilir.