02.04.2024 - 12:12 | Son Güncellenme:
Madımak özellikle Bursa -Uludağ ile Erzurum arasında kalan bölgede, 300–3000 metre rakıma sahip yörelerde yetişen madımak, yemlik, kızamık bitkilerinin mineral içeriklerinin birçok kültür bitkilerine oranla daha yüksek. Bu yabani bitki ayrıca çok büyük bir C vitamini kaynağı olarak de öne çıkıyor. Kalsiyum ve Magnezyum içermesiyle, diş ve kemikler için son derece önemli.
Mide ve bağırsak rahatsızlıklarının önlenmesine yardımcı olan madımak otu taze bir şekilde tüketildiği zaman zihnin canlanmasını sağlıyor. Bunun yanında zihin yorgunluğunun giderilmesinde de etkili olan madımak, damar büzücü etkisinden dolayı; adet, doğum kanaması ve basur gibi rahatsızlıklara da iyi geliyor.
Madımak otunu pek çok şekilde tüketebilirsiniz bunlardan ilki yemek olarak. Madımak yemeği yapmak için, kavrulan soğan ve sarımsak, etin üzerine bir çorba kaşığı biber salçasıyla birlikte eklenir. Biraz kavrulur ve doğranmış madımaklar da tencereye ilave edilir. Üzerini geçecek kadar göz kararı sıcak su eklenen yemek pişmeye bırakılır. Pişen madımak üzerine 2 yemek kaşığı pilavlık bulgur ilave edilir ve kısık ateşte pişirme işlemi sürdürülür. Düdüklüde 10 dakika, normal tencerede ise 45 dakika kısık ateşte pişirilen madımak sonunda servis edilmeye hazır olur.
Madımak otunun tüketim şekilleri açısından birçok farklı türü var. Bunlardan biri de madımak konservesi. Bunun yanında çiğ olarak salatalarda kullanılan bu yabani bitki, gözleme, börek gibi hamur işlerinde iç malzeme olarak da kullanılıyor. Ek olarak bazı çorbalar da madımak eklenerek tüketilmektedir.
Peki, madımak nasıl saklanmalı? Kesildikten sonra bol su ile temizlenen madımak ince ince doğranmalı. Madımak saklanmak istenildiğinde ise önce kurutulmalıdır. Ayıklanıp temizlenen madımak, tıpkı nane gibi gölgelik bir alanda kurutulmalı ve hava almayacak şekilde poşette veya kavanozda saklanmalıdır.
Madımak, güçlü antioksidan özelliği sayesinde vücudu serbest radikallere karşı koruyor oluşuyla da dikkat çekiyor. Kan şekerinin dengelenmesine destek olan bitki, özellikle yüksek kan şekerini normal seviyelere indirmek konusunda son derece etkili. Ayrıca madımak, idrar söktürücü özellikleriyle de öne çıkıyor. Çayı yapılarak içildiğinde ise mide ve bağırsağı rahatlatıyor. Madımak otundan çay yapmak için, kaynamış suyun içerisine uygun miktarda madımak ekleyerek 5 dakika demlemek yeterli. Afiyet olsun.