Bıçakları temizlemek için yapmanız gereken şey çok basit. Sabunlu suyla iyice ovalayarak temizleyip durulayın. Ardından kurulamayı unutmayın. Dışarıda kurumaya bırakmak paslanmasına neden olabilir.
Kesme tahtalarına yapışan kalıntıları bıçak kullanarak kazımaya çalışmamalısınız. Bıçağınızın körelmemesi için arka tarafını kullanmayı deneyin. Ayrıca şefler, bıçağı kesme tahtası için değil, yemekler için kullanılması gerektiğini hatırlatıyor.
Birçok kişi yemek hazırlamadan önce kullanacağı bıçağın türüne dikkat etmez. Ancak etler için ayrı, salatalar için ayrı bıçaklar mevcut. Hazırlayacağınız yemek ne türde ise bıçak kullanımını buna göre tercih edebilirsiniz.
Bıçakları iyi bir şekilde kullanabilmek için keskinleştirmeniz gerekir. Çoğu insan bıçaklarını yeterince keskinleştirmiyor. Şefler, yılda en az iki defa keskinleştirilmesi gerektiğini söylüyor.
Çinli Amerikalı şef ve yemek kitabı yazarı Jon Kung, Bir bıçağı tutucuya yerleştirmenin doğru yolu, önce bıçağın omurgasının anyetik bıçak tutucuya takılmasını sağlamaktır. Ardından kestiğiniz kısım tutucuya bağlı olmayana kadar bıçağı nazikçe sallayabilirsiniz" şeklinde anlatıyor. Manyetik sistemler bıçak yapısına zarar verebilir.