23.11.2024 - 13:28 | Son Güncellenme:
Tereyağı, farklı çeşitleriyle sıklıkla tercih edilen lezzetlerden biridir. Her çeşidin kendine has bir rengi bulunuyor. Sarı ve beyaz olan tereyağı renkleri arasında çeşitli farklar bulunabilir. Birçok kişi ise hangi renkteki tereyağının sağlıklı olduğunu merak ediyor. İşte cevabı.
Tereyağındaki renk değişiklikleri mutlaka dikkatinizi çekmiştir. Bazı ürünler sarı, bazıları ise süt beyazı olur. Birbirinden alakasız görünen yağların aslında böyle olmasının bir nedeni var. Renginin beyazlaşması, sütünden yapıldığı ineklerin beslenme alışkanlıklarıyla ilgilidir.
İnekler, beta-karoten içeren taze otları tükettiğinde tereyağı sarı bir renk almaya başlar. Beta-karoten maddesi, tereyağına rengini veren pigmentlerin bulunduğu noktadır. Ancak ineklerin beslendiği sırada bu pigment eksik olduğunda, rengi açılmaya başlar. Bu nedenle hayvanların tüketim şekli, tereyağı üzerinde büyük bir etkiye sahip.
Tereyağı hakkında bilmeniz gereken bir başka detay ise, ürünün ne zaman yapıldığına dair bazı ipuçlarını yakalamanız gerektiğidir. Marketlerde açık renkte ve beyaza yakın tereyağı gördüyseniz, bunun yüksek ihtimalle kış sütünden yapıldığını anlamalısınız.
Tereyağında sarı rengin oluşmasını engelleyen beta karoten eksikliği, tereyağının tamamen açık renkli olmasına neden olur. Açık rengin bir diğer nedeni de yağsız sütten elde edilmesidir. Yağ içeriği düşük sütlerin sarıya çevirecek bir pigmenti bulunmaz. Pigment eksikliği ve beslenme şeklinin yanı sıra, işlenme yöntemi de tereyağı rengini etkileyen hususlardan biridir.
Tereyağı, fazla işlenip sert bir şekilde çırpıldığı zaman içerisinde hava kabarcıkları birikmeye başlar. Bu kabarcıklar ışığı yansıttığı için yağın daha az sarı olmasına neden olur. Mat ve beyaz bir görüntüye sahip olan tereyağının asıl sorunu, işlenme sıkıntısıdır. Ancak bu durum tereyağı tüketiminde herhangi bir soruna neden olmaz.
En sağlıklı tereyağının hangisi olduğunu merak edenler için cevabımız, sarı renktir. Ancak bu durum beyaz tereyağının tamamen sağlıksız olduğu anlamına gelmez. Sarı renkli tereyağı, hayvanların beslenme şeklinin daha doğal ve sağlıklı olduğunu gösterir. Tükettiğiniz tereyağının hakiki olup olmadığını anlamak için bu yöntemi uygulayabilirsiniz.
Bir parça tereyağı alıp bir sıcak suyun içine bırakın. Eğer tek parçada ve küçülerek eriyorsa gerçek, ancak su içinde parçalara bölünmeye devam ediyorsa sahtedir. Piyasada bulunan farklı çeşitteki tereyağlarını bu şekilde ayırt edebilirsiniz.