Katı olarak ayrılan kısmı tereyağı, sıvı olan kısım ise ayran olarak kullanılır. Ayran kısmını değerlendirmek için buzdolabına kaldırmanız daha doğru olur. Hazırladığınız tereyağının uzun bir süre taze bir şekilde saklanabilmesi için dikkat etmeniz gereken bazı detaylar mevcut.
Tereyağı yıkama işlemini yapmak için katı tereyağını bir kasenin içine almalısınız. Ardından buzlu su dökün ve elinizle yoğurun. Suyu birkaç defa değiştirerek yıkamaya devam edin. Bu işlem tereyağındaki sıvıların temizlenmesini sağlayacak.
Yıkadıktan sonra, elinizde yoğurarak istediğiniz şekli verebilirsiniz. Tuzlu tereyağı yapmak isteyenler bu aşamada tuz ilave edebilir. Cam bir kavanozda veya saklama kabında istediğiniz kadar muhafaza edebilirsiniz.