29.11.2024 - 15:17 | Son Güncellenme:
İğde kurutma işlemi, meyvenin doğal yapısına zarar vermeden yapılmalıdır. Geleneksel yöntemlerden modern tekniklere kadar pek çok alternatif yöntem mevcuttur. Ayrıca bu yöntemleri, iğdenin kullanım amacınıza göre de şekillendirebilirsiniz. Doğru şekilde kurutulan iğde, saklama sırasında bozulmaz ve lezzetini korur. O halde, hadi gelin hep beraber iğde kurutuyoruz.
İğdeleri kurutmaya başlamadan önce kısa süre bir tuzlu suya batırarak daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz. Ancak bu işlemin ardından ise güneşte ya da fırında kurutma işlemi uygulamalısınız. Diğer yöntemlerde iğdenin doğal yapısı zarar görebilir ve haliyle besin değerleri bozulabilir.
Güneş altında kurutma, iğde kurutmanın en eski ve en doğal yöntemidir. Bunun için olgun ve sağlam iğdeleri seçmeli, ardından hepsini yıkadıktan sonra düz bir zemine birbirlerine pek temas etmeyecek şekilde sermelisiniz. Bu alan güneş ışığına doğrudan maruz kalmalı ve birkaç gün bekletmelisiniz. Ancak akşamları içeriye almalısınız, çünkü neme maruz kaldıkları takdirde bozulabilirler.
Daha hızlı ve etkili bir yöntem arıyorsanız, fırında kurutmayı da deneyebilirsiniz. Bunun için ise önce fırını 50-60°C’de ısıtmanız gerekiyor. Ardından güzelce yıkamış olduğunuz iğdeleri fırın tepsisine, birbirlerine çok fazla temas etmeyecek şekilde yaymanız gerekiyor. Bu şekilde fırında 3-4 saat bekletmeniz yeterli. Ancak ara ara iğdeleri karıştırmalı, eşit şekilde kurumalarını sağlamalısınız. Aksi halde bir tarafları kuru, bir tarafları nemli olabilir.
Pratik ve farklı bir çözüm olarak elektrikli kurutucular kullanabilirsiniz. Bu cihazlar düşük sıcaklıkta nemi çektiklerinden ötürü meyvenin içeriğinin bozulmaması ve kısa sürede kurumasını sağlar.
Nem oranı düşük ve iyi havalandırılan bir odada da iğdeleri kurutabilirsiniz. İğdeleri yere, birbirlerine temas etmeyecek şekilde sererek kendi kendine kurumalarını sağlayabilirsiniz. Bu yöntem diğer yöntemlere kıyasla biraz daha uzun bir süre alabilir.
Az miktarlarda iğde kurutmak için mikrodalga kullanabilirsiniz. Ancak bu yöntemde oldukça dikkatli olmalısınız. Aksi durumda iğde fazla ısınarak yanabilir. Kısa süreli modlarda, ayarlarda kurutma işlemini gerçekleştirmelisiniz.
Kurutmuş olduğunuz iğdeleri nem almayacak şekilde hava geçirmez kaplarda ya da bez torbalarda saklamalısınız. Ayrıca serin, kuru ve karanlık bir ortamda muhafaza edilen kuru iğdeler, tazeliklerini daha uzun süre korurlar. Bu sebeple sizde ihtiyacınız olan kadar kısmını aldıktan sonra kalan kısmını karanlık, kuru ve serin bir ortamda saklamaya devam etmelisiniz.