24.10.2024 - 13:39 | Son Güncellenme:
Tarçın, cinnamomum ağacının öğütülmüş iç kabuğundan yapılır ve iki ayrı türe ayrılır: Çin tarçını ve Seylan tarçını.
İkisi arasında daha yaygın olan Cassia tarçınında, tarçına kendine özgü tadını ve kokusunu veren bileşik olan sinnamaldehitin yüksek seviyelerde bulunur. Seylan tarçını ise tam tersine biraz daha tatlıdır ve yaklaşık yüzde 40 daha az sinnamaldehit içerir.
Tarçın odaklı kilo verme çalışmalarını inceleyen bilimsel bir araştırma, katılımcıların tarçını takviye olarak kullandıklarında ortalama 0,75 kg kaybettiklerini buldu.
Bu hafif kilo kaybını inceleyen araştırmalar, tarçının kan şekerinin vücudun hücrelerine daha hızlı girmesini sağladığını, kan şekerini düşürdüğünü ve insülinin daha etkili hale getirdiğini ileri sürdü.
Yani tarçının diyabet riskini azaltmaya yardımcı olduğu bulundu. Tarçın ayrıca vücudun yağ parçalama yeteneğini artırabilir ve yiyeceklerin mideden ince bağırsağa hareket hızını yavaşlatarak tokluk hissini artırabilir.
Diyetisyen Kara Collier, daha önce The Post'a yaptığı açıklamada tarçının aynı zamanda iltihap giderici, antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahip olduğunu ancak baharatın faydalarının tam kapsamını belirlemek için daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç olduğunu söylemişti.
Harvard'ın TH Chan Halk Sağlığı Okulu'nda yapılan bir araştırma, günde dört fincan kahvenin vücut yağını yaklaşık yüzde 4 oranında azaltabileceğini buldu. Tarçının etkilerini araştıranlar kahvenize kakao ile birlikte katmanın yağ yakımını daha da hızlandırabileceğini öne sürdü.
Ancak uzmanlar bu konu hakkında uyarıda bulundu. Bazı kişilerde tarçın tüketiminden sonra mide-bağırsak ağrısı ve/veya alerjik reaksiyonlar görülebilmektedir.
Tarçının aktif bileşenleri arasında, yüksek dozlarda karaciğer hasarına neden olabilen bir kimyasal bileşik olan kumarin bulunur. Cassia tarçını yüzde 1'e kadar kumarin içerirken, Seylan tarçınındaki seviyeler önemli ölçüde daha azdır, yaklaşık yüzde 0,004'tür.
Buna ek olarak baharatla etkileşime girebilecek reçeteli ilaçlar kullanıyorsanız, her gün kahvenize tarçın karıştırmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.