Bakteriler sıcak ve nemli ortamlarda çoğalabildiği için gıda zehirlenmesi yaz aylarında daha sık görülür ve bunun sebebi çoğu zaman yanlış yerde yanlış besini tüketmekten kaynaklanır. Hangi yiyecekler sahile götürülmez?
Yeni bir çalışmaya göre, yeşil yapraklı sebzelerin (özellikle marul ve marul, ıspanak ve lahana) gıda kaynaklı hastalıkların önemli bir kaynağı olduğunu ortaya çıktı. Salatanızı hazırlamadan önce ve sonra ellerinizi yıkamanızı, tüm tabak ve eşyaları temizleyip dezenfekte etmenizi, tüketime hazır soğuk yemekler ve çiğ yiyecekler için farklı mutfak eşyaları kullanmanızı öneriyor. Eğer deniz kenarına bir salata götürecekseniz de mutlaka vakumlu bir saklama kabında saklamalısınız.
Mayonez bazlı tüm salatalar sandviçler de uzmanlara göre deniz kenarına götürülmemesi gereken besinler arasında. Güneşin sıcağından etkilenen ve hemen bozulan mayonez gıda zehirlenmelerinin baş sebeplerinden biri olarak görülüyor.
Deniz kenarında mangal yapma fikri harika olabilir ancak uzmanlara göre plaja çiğ veya pişmemiş et getirilmemesi gerekiyor. Eğer mangal yapmayı çok istiyorsanız etleri hemen pişirmelidir.
'Bu kadarı da olur mu?' demeyin. 2021'de yapılan bir araştırma, taze kesilmiş meyve ürünlerinin, soyma, dilimleme ve paketleme aşamaları sırasında, endişe verici başlıca patojenler arasında salmonella, E. coli, listeria ve norovirüs ile kirlenebileceği kaydedildi. Bu yüzden deniz kenarında meyve yemek istiyorsanız meyvelerinizi yanınıza alın ve direkt sahilde kesin.