04.12.2024 - 12:58 | Son Güncellenme:
Sadece salatalık değil, salatalık tohumları osteoporoz ve osteoartrit gibi belirli kemik hastalıklarıyla savaşmak için onları gizli bir silah haline getiren çok sayıda besin içeriyor. Geleneksel olarak Çin tıbbında kullanılan salatalık tohumları, özellikle menopoz sonrası kadınlarda görülen kemik sorunlarını çözebilir.
Son araştırmalar, genellikle kırılgan kemiklere, hipertansiyona ve raşitizm gibi durumlara yol açan kalsiyum eksikliğiyle başa çıkmada salatalık tohumlarının potansiyel faydalarını vurgulanıyor. Kalsiyum karbonat gibi geleneksel kalsiyum takviyeleri biyoyararlanımla mücadele ederken, salatalık tohumu peptitleri çığır açan bir çözüm sunuyor.
Food Chemistry tarafından yayınlanan bir çalışmada, sıvı halde fermantasyona uğrayarak salatalık tohumlarının kalsiyuma yüksek afinitesi olan peptitler saldığı keşfedildi. Bu peptitler, kalsiyum emilimini artıran ve çözünmeyen kalsiyum bileşiklerinin oluşumunu azaltan bir peptit-kalsiyum oluşturur. Çalışmalar, bu salatalık tohumlarının mineral biyoyararlanımını iyileştirdiğini ve bunları kemik sağlığını iyileştirmeyi amaçlayan fonksiyonel gıdalara umut verici bir katkı haline getirdiğini gösteriyor. International Journal of Creative Research Thought dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, salatalık tohumları kemik sağlığını artırmak için diyetinize katkı sağlayabilir.
Salatalık tohumlarını düzenli tüketmek güçlü kemikler gelişmesine yardımcı olabilir. Salatalık tohumlarındaki bileşikler, kemikleri parçalayan hücrelerin aktif hale gelmesini önleyerek güçlü kemiklerin korunmasını sağlar.
Salatalık tohumları, özellikle osteoporoz gibi durumlarda kemik yapısını ve kaybını koruyan bileşiklere sahip oldukları için kemiklerin zayıflamasını önlemede faydalıdır. Kemikleri koruyan yararlı proteinleri (OPG gibi) artırır ve kemik kaybına neden olan zararlı proteinleri de (RANKL gibi) azaltır.
Salatalık tohumları, mineral emilimini iyileştiren ve vücudun kalsiyumu ve diğer mineralleri etkili bir şekilde kullanmasına yardımcı olabilecek peptitler içeriyor. Yan etkileri olan bazı ilaçlara kıyasla kemik sağlığını desteklemek için daha güvenli ve doğal bir yol sağlıyor.
Salatalık mineraller, enerji, protein ve vitaminler açısından zengin ve çekirdekleri vücut üzerinde serinletici bir etkiye sahiptir. Ayrıca, bol miktarda lif içerdiğinden kabızlığı önlemeye de yardımcı olur. Yanma hissi ve aralıklı ateşlerden kurtulmak için kullanılıyor. Ayrıca lif ve karbonhidrat açısından da zengin olan salatalık, susuzluğu giderir ve yaz aylarında diyetinize faydalı olur.
Salataya eklerken çekirdeklerini çıkarmayın ve tüm harika besinleri emmesi için iyice çiğnemeye özen gösterin. Ayrıca, belirli bir tarif için çıkarmanız gerekiyorsa, kurutabilir ve fırında pişmiş ürünlerden yulaf lapasının üzerine süslemeye kadar çeşitli tariflere eklemek için kavurabilirsiniz.