29.10.2024 - 10:52 | Son Güncellenme:
Karadeniz'de balıkçıların ağlarına takılan hamsi, en çok tüketilen ve en sevilen balıklar arasında yer alıyor. Ancak çok sevilse de pişirirken çıkan koku pek çok kişiyi de rahatsız ediyor. Hamsi pişirmek isteyenler yağ çekmesinden de pek memnun olmuyor. Peki bunun bir çözümü var mı?
Hamsi balığının püf noktalarını bilerek pişirmek hem yağsız hem de kokusuz olmasını sağlar. Bu noktada marinasyon da son derece önemli. Hamsiyi marine etme yöntemi ise çok kolay. Terbiyesiyle pişirildiğinde ne koku yapan, ne de yağ çeken hamsi sosu tarifi aşağıda!
Hamsi tava hazırlamak için önce taze hamsileri temizlemelisiniz. Ayıkladıktan sonra, soğuk su altında iyice yıkayarak suyunu süzün. Hamsiler kılçıkları çıkacak şekilde ayıklanmali ve bu şekilde yıkanmalı. Sonunda ise süzgeçte süzdürülmeli.
Hamsiler temizlenirken başları alınır ve karın bölgeleri çıkarılır. Temizlenmiş hamsiler bol suda yıkanmalı. Ayrıca hamsilerin kokusunun çıkması için 20 ila 30 dakika kadar soğuk su dolu bir kabın içerisinde bekletmek çok daha başarılı sonuç verebilir.
Temizlikten sonra tuz, kekik, karabiberi arzu ettiğiniz miktarda ekleyebilirsiniz. 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı, rendelenmiş sarımsak ve isteğe göre toz biber gibi baharatlar da konur. Balıklar bu sosla harmanlanır ve üzeri streç filmle kapatılıp buzdolabında 4 saat kadar marine edilmesi beklenir. Akabinde ise az yağlı tavada pişirilir.
Geniş bir tavada sıvı yağı ısıtarak pişirme aşamasına başlayabilirsiniz. Hamsileri, kuyruk kısımları içeriye gelecek şekilde tavaya dizin. Balıkları düzenli dizmek hem daha iyi pişmesini hem de sofrada daha hoş görünmesini sağlar. Afiyet olsun!