Kuru odun, çıra, tutuşturucu talaş ve kibrit sobayı yakmak için gerekli olan malzemeler arasındadır. Eğer çıra yoksa onun yerine gazete kâğıtları da kullanılabilir. Odun sobasından verim ve yeterli ısı alabilmek için sobayı üst bölümden yakmak gerekir.
Odun sobasını yakmadan önce içinde kül gibi tortular varsa mutlaka temizleyin. Kovalı soba kullanıyorsanız hazır kabın içerisindeki külleri boşaltmak yeterli olacaktır. Sobanın alt ve üst kapağı olmak üzere ikisini birden açmalısınız. Temizleme işlemi tamamlandıktan sonra, kuru odunları sıra sıra hava alacak şekilde kovaya veya yakacak bölümüne dizerek devam edin.
Odunların yanabilmesi için oksijen olmazsa olmazdır. Bu nedenle odunları dizerken aralıklı olmasına özen göstermelisiniz. Odunların üzerine talaş koyarsanız tutuşturucu özelliği de sağlamış olursunuz. En son aşamada çırayı ekleyebilirsiniz. Her zaman tutuşturma işlemini üst bölümden yapmalısınız. Sobanın kapağını odunlar kora döndüğünde kapatmalısınız.
Şömineli veya kovalı soba türlerinde odun kullanırken çabuk tutuşması için herhangi bir kimyasal madde kullanmamalısınız. Fırtınalı havada ise soba yakmamalısınız.
Sobanın temizliğini düzenli olarak yapmak, sobanın kalitesini artırır ve uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. Yakıtı kaliteli kullanmanız hem çevreye hem de size zarar vermemesi açısından önemlidir. Duvar ile soba arasında ise 50 cm mesafe bırakmak hayati önem taşıyor.