09.03.2025 - 10:20 | Son Güncellenme:
Çayın yanında kısa sürede hazırlayacağınız tuzlu bir atıştırmalık arıyorsanız, sadece 25 dakikada sofranızda olacak pastane usulü çatal yapmayı deneyebilirsiniz. Hem kolay hem de leziz olan bu tarif için püf noktalarını haberimizde derledik.
100 gram oda sıcaklığında tereyağı, 1 çay bardağı ayçiçek yağı, 2 yemek kaşığı yoğurt, 1 tatlı kaşığı toz şeker, 1 tatlı kaşığı mahlep, 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi, 1 paket kabartma tozu, yarım tatlı kaşığı tuz, 4 su bardağı un leziz çatalı yapmak için yeterli olacaktır.
Çatalın üzerini süslemek bu leziz hamur işinin cazibesini artıran önemli detaylardandır. Bu nedenle 1 adet yumurta sarısıyla yaptığınız leziz çatalın üzerine çörekotu ya da susam gibi tohumlar ekleyebilirsiniz.
Un hariç bütün malzemeler bir kaba eklenmeli ve iyice karıştırılmalıdır. Ardından yavaş yavaş un eklenmeli ve ele yapışmayan, kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilmeli. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp uzunlamasına yuvarlanmalıdır.
Bu aşamada çatalın şekli verilmelidir. Daha sonra hamur, yan duran bir U harfi şekline getirilerek iki ucunu birleştirilmeli. Ortalarını dışa doğru bombeleştirerek fırın tepsinize dizilmelidir. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu ya da susam isteğe bağlı olarak serpilebilir.
180 derecede, önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar 25 dakika kadar kontrollü bir şekilde pişirilmelidir. Süre sonunda fırından alınarak çayla servis edilebilir.
Çatal yapımı için elbette püf noktaları vardır. Bunlardan ilki kullanılacak malzemelerin mutlaka oda sıcaklığında olmasıdır. Hazırlanan hamur kulak memesi kıvamında olmalıdır. Un kontrollü şekilde ve elenerek koyulmalı.