16.11.2024 - 15:44 | Son Güncellenme:
Araç üzerinde biriken yağmur, toz ve kiri anında temizleyen araç silecekleri zamanla yavaşlayabilir. İşlevini tam anlamıyla yerine getiremediğini fark ettiyseniz, temizlenmesi gerekebilir. Camda iz bırakan silecekler için bu yöntemleri uygulayın.
Silecek lastikleri, kauçuktan üretilmiş hassas bir yapıya sahiptir. Bu yapının üzerinde biriken kirler, zamanla sertleşerek sileceğin işlevini yitirmesine neden olabilir. Düzenli temizlenmediği zaman bu tür sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Özellikle tozlu, çamurlu ya da tuzlu yollarda sık kullanılan sileceklerde sorunlar daha hızlı ortaya çıkar. Ayrıca güneşin zararlı ışınları kauçuğun yapısını zayıflatabilir. Üstelik kış aylarında sıklıkla kullanılan sileceklerin lastikleri genellikle 6-12 ay arasında değiştirilmeli. Peki, sileceklerin işlevini geri kazanması için nasıl temizlemeliyiz?
Sileceklerin temizlenmesinde sabunlu su en temel yöntemlerden biridir. Zarar vermeyen bu yöntem, biriken kirleri ve tozu bir çırpıda temizleyebilir. Sabunlu su hazırlarken aşındırıcı olmayan bir bulaşık deterjanı tercih edin.
Kabın içerisine ılık su doldurup içine birkaç damla bulaşık deterjanı dökün. Ardından sünger veya bez kullanarak silecekleri temizleyebilirsiniz. Bu sırada lastiğin iki tarafını da temizlemeye özen gösterin. Ardından nemli bir bezle kalıntıları silmeyi unutmayın.
Sileceklerdeki yağlı kalıntılar ve daha inatçı kirler için beyaz sirkeyi tercih edebilirsiniz. Bir sprey şişesine eşit miktarda beyaz sirke ve su karışımı hazırlayın. Ardından, sileceklere sıkıp beklettikten sonra temiz bir bezle silebilirsiniz. Sirke yöntemi, yağmur damlalarının iz bırakmadan silinmesi için de etkilidir.
Karbonat, inatçı lekeleri temizlemede kullanılan doğal bir aşındırıcıdır. Özellikle sileceklerin üzerinde biriken ve sertleşen kalıntılar varsa, karbonatla çözmeye çalışın. Bir yemek kaşığı karbonatı suyla karıştırıp silecek lastiklerine uygulayın. Kirlerin çözüldüğünü göreceksiniz.