28.09.2023 - 11:27 | Son Güncellenme:
Türk sofralarının vazgeçilmez yardımcı lezzetlerinden turşuyu hazırlamak belirli püf noktalardan geçiyor. Kurduğunuz turşular hızlıca bozuluyorsa, tadı veya kıvamı istediğiniz gibi olmuyorsa yeni bir tarif deneme vaktiniz gelmiş demektir.
Turşu hazırlama aşaması bittikten sonra bekleme süresi kurulan turşuya göre değişiklik gösterebilir. Ancak hazırladığınız turşuların olmasını beklemek istemiyorsanız bu tarif sayesinde kısa bir süre içerisinde taze, uzun ömürlü ve çıtır çıtır turşular elde edebilirsiniz.
Turşuların daha uzun süre taze kalması için yapmanız gereken tek şey, kavanozların içine nohut eklemek. Nohut, turşuların dayanıklılığını artırmak için harika bir yoldur. Turşu kavanozuna ilave edeceğiniz bir miktar nohut sayesinde, çok daha lezzetli bir turşu elde edeceksiniz.
- 15-20 adet salatalık
- 2-3 bardak kaynar su
- Her kavanoz için 1 yemek kaşığı kaya tuzu
- Her kavanoz için 1 tatlı kaşığı şeker
- Sarımsak
- 2 çay bardağı üzüm sirkesi
- 1 avuç nohut
Turşu kurma aşamasına geçmeden önce kavanozların temiz olduğundan emin olun. Salataları güzelce yıkayarak uç kısımlarını temizleyin. Her bir kavanoza 2-3 diş sarımsak koyun ve salatalıkları ekleyin.
Salatalık yerleştirme işlemi bittiğinde salatalıkların üzerine tekrar sarımsak ekleyin. Her kavanoza yeterli miktarda tuz ve şeker ilave edin. Kaynar suyu kavanozlara bölüştürerek dökün. Üzüm sirkesi eklemeyi unutmayın.
Her kavanoza 1 çay bardağı üzüm sirkesi ve 1 avuç nohut ekleyin. Kavanozları sıkıca kapattıktan sonra sallayarak salatalıkların yerleşmesini ve içindekilerin karışmasını sağlayın.
Kavanozları temiz bir bezle örterek muhafaza edin. 5 gün bekledikten sonra çıtır çıtır salatalık turşusu hazır. Turşularınızın lezzetli olması için malzeme seçimlerinizin kaliteli olduğundan emin olmanız gerekiyor.
Taze ve turşu yapımına uygun salatalıklar seçmek daha iyi olacaktır. Aynı zamanda turşu hazırlarken tuz kullanımına dikkat edin. Turşuların dayanıklılığını artıran tuz, sebzelerin suyunun çıkmasını sağlar. Turşu kurarken tuz dengesini iyi ayarlamanız gerekir.
Turşu hazırlarken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri taze su kullanmak. Musluk suyu kullanmak yerine kaynatılmış su tercih edebilirsiniz.
Turşuların serin ve karanlık bir ortamda muhafaza edilmesi şart. Sıcak ve nemli ortamlar turşuların bozulmasına neden olabilir. Açıp tükettiğiniz turşu kavanozlarını buzdolabında saklayabilirsiniz.