13.04.2025 - 11:58 | Son Güncellenme:
Ay çöreği leziz olduğu kadar yapım aşamasında dikkat ve incelik gerektiren bir hamur işi. Ay çöreğinin lezzetli ve doyurucu olduğunu söyleyen 38 yıllık ay çöreği üreticisi Mahmut ustanın ay çöreği yapacaklara bazı tavsiyeleri var. Özellikle evde ay çöreği yapacak olanlara, tarçın kullanırken cömert davranmalarını ve en kritik malzemenin tarçın olduğunun unutulmaması gerektiğini söylüyor. Ustasından diğer ay çöreği tavsiyeleri ise şöyle:
“Hamurun çok sert ya da çok yumuşak olması dağılmaya neden olur. Ele yapışmayan ama yumuşak dokulu bir hamur idealdir. Ay çöreğinin içi çok yağlı olursa pişerken dışa taşar ve çörek dağılır. Kıvamı yerinde, hafif nemli ama akmayan bir harç hazırlanmalıdır. Ay çöreğini sararken iç harcı fazla doldurmak çatlamalara sebep olur. Bu nedenle iç harç, ölçülü ve dengeli koyulmalıdır. Sarma işleminden sonra hamurun birleşim yerini iyice kapatmak şart. Aksi halde pişerken açılıp dağılır. Üzerine sürülen yumurta sarısı çok kalın olursa kabuk gibi sertleşir. İnce bir tabaka sürülmelidir.”
Hamuru için 1 su bardağı süt, yarım su bardağı toz şeker, yarım su bardağı sıvı yağ, 1 adet yumurta akı, yarım paket instant maya (5 gr), 1 fiske tuz, 1 tatlı kaşığı mahlep, 3,5-4 su bardağı un ihtiyacınız olanlar arasında. İç dolgusu için 500 gr kakaolu kek, yarım su bardağı süt, 1 yemek kaşığı pudra şekeri, 1 yemek kaşığı kakao, 1 tatlı kaşığı tarçın, 1 çay bardağı ceviz, 2 yemek kaşığı kuru üzüm gerekiyor. Son olarak üzeri için 1 adet yumurta sarısı ve file badem yeterli.
İç dolgusu için kekinizi uygun parçalara bölerek başlayın. Derin bir kâse içerisine aldığınız kekin üzerine süt, pudra şekeri, kakao, tarçın, kırılmış ceviz ve kuru üzümü ekleyip malzemeler iyice karışana kadar yoğurun.
Hazırladığınız harçtan parçalar koparın ve elinizde yuvarlayarak şekil verin. Ardından bir tabağa dizin. Hamuru için yoğurma kabına süt, toz şeker, sıvı yağ, yumurta akı, instant maya, tuz ve mahlebi alın. Daha sonra malzemeleri güzelce çırpın.
Daha sonra unu yavaş yavaş eklemelisiniz. Hamuru yoğurmaya başladıktan sonra ara ara unu ilave ederek ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur elde edin. Hazırladığımız hamuru önce 2, ardından 12 eşit parçaya bölün.
Her parçayı elinizle yuvarlayıp beze haline getirmelisiniz. Ardından un serptiğimiz tabağa alın ve şekillendirmek için bezelerden bir tanesini alarak merdane yardımıyla genişletin. Uzun ince şekilde açtıktan sonra kekli harçtan alarak, önce elinizle yassılaştırın ve açtığımız hamurun ortasına yerleştirin.
Hamuru ortada birleştirerek kapatmalısınız ve tezgâhın üzerinde ileri geri hareket ettirerek iyice birleştirmelisiniz. Kapattığınız hamura sonrasında ay şeklini vermelisiniz. Hazırladığınız çörekleri katlama yeri alta gelecek şekilde pişirme kâğıdı yerleştirdiğiniz fırın tepsisine sıralayın. Tüm malzemeler bitene kadar bu işleme devam etmelisiniz.
Ardından çöreklerin üzerine yumurta sarısı sürüp file badem serpiştirerek onlara son görünümünü kazandıracak hamleyi yapın. Daha sonra önceden ısıttığınız 170 derecelik fırında yaklaşık 25 dakika pişmeye bırakın. Güzelce kızaran ay çöreklerimiz fırından çıkınca servise hazır olacak. Afiyet olsun!