Doğal bir koruyucu olduğu bilinen bal da meyvelerin kararmasını önleyebilir. Bir bardak suya bir yemek kaşığı bal ekleyerek meyveleri bu karışımda birkaç dakika bekletebilirsiniz. Bal sayesinde meyvenin üzerinde bir tabaka oluşur ve havayla teması kesilir.
Bir diğer etkili yöntem de çok az miktarda tuz eklenmiş suyun içine meyveleri kısa bir süre batırmaktır. Tadının değişeceğinden endişeleniyorsanız, kısa süreli bu etkileşim nedeniyle herhangi bir tat değişikliği yaşanmadığını söyleyebiliriz. Yaklaşık bir litre suya yarım çay kaşığı tuz eklemek yeterli.
Kararmaya meyilli meyveleri asidik meyvelerle birleştirebilirsiniz. Çilek, kivi, portakal, ananas gibi meyveler doğal olarak asidik olduğu için diğer meyvelerin kararmasını önler. Eğer elma veya muz gibi çabuk kararan meyveler ekliyorsanız, önce asitli meyveyle karıştırın.
Meyve salatanızın tazeliğini daha uzun süre korumak için hava ile temasını minimumda tutun. Servis edene kadar tabağın veya kabın ağzını kapalı tutmalısınız. Üzerini streç filmle kaplamak da kullanışlı yöntemlerden biridir.
Meyvelerin tazeliğini koruyarak saklamak için buzdolabında bekletebilirsiniz. Soğuk ortam, oksidasyon sürecini yavaşlatır ve daha uzun süre canlı kalmalarına yardımcı olur.