- 8 adet haşlanmış patates
- Bir kase süzme yoğurt
- 2 diş sarımsak
- 4 yemek kaşığı mayonez
- Sıvı yağ
- Tuz
- Pul biber
- Karabiber
Patatesleri iyice yıkayın ve kabuklarını soyup iri parçalar halinde kesin. Geniş bir tencereye alın, üzerini geçecek kadar su ekleyin ve yumuşayana kadar haşlayın. Ardından patatesleri süzüp geniş bir kaba alın. Büyük boy dikdörtgen bir fırın kabını veya borcamı hafifçe yağlayın.
Patates harcını tepsiye dökün ve spatula veya elinizle eşit şekilde yayın. Üzerine kaşık veya çatalın tersiyle küçük çukurlar açın. Bu çukurlar, yoğurt ve sosun içine daha güzel işlemesini sağlayacak. Sonrasında yoğurdu bir kaseye alıp ve içine ezilmiş sarımsakları ekleyerek güzelce çırpın.
Diğer sosu hazırlamak için farkı bir tava kullanmanız gerekiyor. Bu işlem için de küçük bir tavada tereyağını eritin. Ardından salça, toz biber ve naneyi ekleyip karıştırarak kavurun. 1-2 dakika sonra yarım çay bardağı su ekleyin ve sos kıvam alana kadar birkaç dakika daha kaynatın.
Malzemeler hazır olduğunda önceden çukurlar açtığınız patates tabanının üzerine yoğurtlu sosu gezdirin. Ardından üzerine sıcak salçalı sosu dökün. Son olarak ince kıyılmış maydanoz veya taze nane ekleyebilirsiniz. Dilerseniz ceviz de kullanabilirsiniz. Yemeği oldukça lezzetlendiriyor.
Eğer daha farklı bir lezzet arıyorsanız, fırını 180°C’ye ayarlayın ve patates mantısını 10-15 dakika kadar fırınlayın. Böylece daha kızarmış bir mantı çeşidi elde edebilirsiniz. Ayrıca, kimyon, kekik, pul biber gibi baharatlar ekstra lezzet katar. Ancak aşırıya kaçmadan damak tadınıza uygun şekilde kullanın.