29.08.2023 - 12:02 | Son Güncellenme:
Yiyecekleri taze tutmak için buzdolabında bekletiriz. Genellikle yiyeceklerin bozulmasını önleyen bu işlem bazı yiyeceklerin korunmasını sağlarken bazılarının ise işlevini kaybetmesine neden olur. Tükettikten sonra ise kişileri sağlık açısından kötü etkileyebilir.
Buzdolabı veya dondurucular besinler için ne kadar mantıklı görünse de uzmanlar, özellikle dondurucuya konulacak besinlerin özenle seçilmiş olması gerektiğini vurguluyor. Yiyecekleri korumaya çalışırken zarar verme olasılığı da düşünülmesi gereken bir detay.
Besinlerin içindeki vitamin, mineral gibi değerler sağlığımız için büyük önem taşır. Besinlerden vücudumuza taşınan faydalar her besin için farklı olumlu etkiler barındırır. Yiyecekleri saklama işleminde ise buzdolabı etkeni nedeniyle bu besinlerin faydasını zarara dönüştürüyor olabilirsiniz.
Birçok kişi domatesi buzdolabında saklayarak çürümesini engellediğini ve tazeliğini koruduğunu düşünebilir. Ancak domates buzdolabında muhafaza edildiğinde antioksidan özelliğini kaybeder. Dışarıdan taze görünen domateslerin içi dolapta bekletildiği için çürümeye başlayabilir.
Birçok kişi yaz aylarında yemekten arta kalan ekmeklerin taze kalabilmesi için buzdolabında saklar. Bu sayede küflenme etkisinin daha geç olacağı düşünülebilir. Ancak aksine buzdolabı ekmeğin etkisini daha hızlı bir şekilde yok eder.
Patatesler, serin ve karanlık ortamlarda saklanmalı. Buzdolabında saklanan patateslerin nişasta nedeniyle tadı değişmeye başlayarak yumuşar. Soğuk ortamda şekerleşmeye başlayan nişasta patateslerin farklılaşmasına neden olur. Bu nedenle patatesleri gerekli koşullarda saklamak sağlığınız için daha iyi olacaktır.
Buzdolabında bir süre bekleyen bal, kristalize hale dönüşerek koyu bir kıvam alır. Bu da balın tadını ve yapısını değiştirebilir. Bunun yerine balın ağzını sıkıca kapatarak oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz.
Birçok kişi evde bulunan sarımsakları nasıl saklayacağını konusunda kararsız. Buzdolabının taze tutma özelliği çoğu yiyecek için geçerli olduğundan sarımsaklar da bu nedenle buzdolabında tutuluyor.
Aksine, sarımsakları buzdolabında bekletmek daha çabuk küflenmesine ve yapısının bozulmasına neden olur. Sarımsaklar serin ve kuru bir alanda saklanmalı.
Tıpkı patateste olduğu gibi soğan da çabuk çürüme etkilerine sahip. Ancak soğanları buzdolabına koymak, bunun için etkili bir çözüm yolu olmaz. Yer altı gıdası olan ve bu nedenle çabuk çürüyebilen soğanı nem olmayan kuru bir alanda saklayabilirsiniz. Soğanı buzdolabına koyduğunuzda yumuşar ve küflenmeye başlar.
Muzun sağlığa olan faydaları saymakla bitmeyecek kadar fazla. Ancak bu faydalardan yararlanabilmek için muzu doğal bir ortamda saklamanız gerekiyor. Buzdolabında saklandığında olgunlaşma sürecini geciktirerek besin maddelerinin değerini kaybetmesine neden oluyor.
Pek çok kişi kahvenin taze kalacağını düşünerek buzdolabına koyar. Aslında kahveyi buzdolabında beklettiğinizde tadı zamanla kaybolur. Ayrıca buzdolabında oluşan diğer kokuları da içine çeker.
Eğer fazla miktarda kahveniz varsa ve çabuk bayatlamasını istemiyorsanız derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz. Bunun dışında ise kahve, ağzı kapalı olacak şekilde kuru ve serin bir yerde saklanmalı.