22.01.2025 - 17:26 | Son Güncellenme:
Sağlığımıza faydalı besinler arasında yer alan sebze ve meyveleri tüketmeden önce bol suyla temizleriz. Ancak aynı durumun kuru meyveler için geçerli olmadığını düşünebiliriz. Bakın doktorlar, kurutulmuş meyvelerin yıkanması hakkında ne diyor.
Türkiye en fazla kuru meyve üretilen yerler arasındadır. Üretilen meyvelerin büyük bir kısmı yurt dışına gönderilirken bir kısmı da yurt içindedir. Yaygın tüketilmesine rağmen kuru meyvelere yönelik bazı bilgi eksiklikleri mevcut.
Meyve ve sebzeler, ağaç ve toprakta üretildiği ve böceklerle iç içe olması nedeniyle her zaman yıkanır. Ancak kurutulmuş meyveler için de bu durum geçerli olabilir. Uzmanlar, özellikle market ve aktarlardan alınan açık ürünlerin mutlaka yıkanması gerektiğini söylüyor.
Bu ürünler, açık oldukları için toz, bakteri ve diğer zararlı maddelerle kirlenmiş olabilir. Aynı zamanda müşteriler elleriyle bu meyveye dokunuyor. Kurutulmuş meyveleri ıslattığınızda, tadında herhangi bir değişiklik olmaz.
Birçok kişi ambalajlı kuru meyvelerin yıkanmaması gerektiğini düşünür. Açık satılanlara kıyasla daha güvenli olsalar bile kuru meyveler uzun raf ömrü için kükürtdioksit ile işlenirler. Bu bileşen sağlığımız için zararsız olsa bile, alerjik durumlarda sorun yaratabilir.
Kükürtdioksitin suda çözülmesi, paketlenen meyvelerin tüketim öncesinde yıkanmasının çok daha faydalı olabileceğini gösterir. Kuru meyve farkı olmaksınızın, tüm kurutulmuş meyvelerin bir kabın içerisine konulması ve akan su altında iyice durulanması gerekir.
Kuru erik, kayısı, üzüm, dut ve daha pek çok meyveyi yıkamak istiyorsanız bir kaseye koyarak sıcak suyla doldurun. Yiyeceklerin boyutuna bağlı olarak 30-60 dakika suda bekletebilirsiniz. Tat kaybı gibi bir sorun olmayacak.