24.03.2025 - 10:50 | Son Güncellenme:
Sofraların hafif ve sevilen tatlılarından biri olan sütlacı evde hazırlamak çok pratik ve kolay olsa da kıvamını tutturmak her zaman kolay olmuyor. Sadece pirinç, süt ve şekerle hazırlanabilen bu lezzetli tatlıyı tam kıvamında yapmak için nişastadan yardım almanıza gerek kalmayabilir. Kıvamında olmayan tatlılardan şikâyet eden ev hanımlarını sorununu ortadan kaldıracak sır unda yatıyor!
38 yıllık tatlı ustasının, sütlacın kıvamı için nişasta yerine un konulması gerektiğini söylemesi bilinen her şeyi değiştirdi. Usta, “Nişasta yerine daha doğal bir yöntem isteyen ev hanımları un kullansın. Her 1 litre süt için 1 tatlı kaşığı yani ortalama 5 gram un kullanmak yeterli olacaktır” diyor.
Tatlısını daha koyu bir kıvamda isteyenler 1,5 tatlı kaşığı un da kullanabilir. Ancak her 1 litre süt için 1 tatlı kaşığı doğru ölçüyü yakalamanızı sağlayacaktır. Soğuk sütle ekleyeceğiniz kadar unu bir kâsede güzelce çırpmalı ve topaklanmasını önlemelisiniz. Ardından da sütlü karışıma yani tencereye yavaş yavaş ekleyin. Bu aşamada sürekli karıştırmalısınız.
Önemli bir nottan da bahsetmekte fayda var: Un tatlıda biraz koku bırakabilir. Bu nedenle çok fazla kullanmamalısınız. Mısır nişastası daha pürüzsüz ve kokusuz bir sütlaç elde etmenizi sağlar. Ancak un her zaman daha doğal bir yöntem olacaktır.
38 yıllık ustanın tarifinde yer alan olmazsa olmaz malzemeler şöyle: 1 lt + 1 su bardağı süt, 1/2 çay bardağı kırık pirinç (kırık yoksa normal pirinci bir miktar rondodan geçirebilir veya havanda dövebilirsiniz), 1 su bardağı şeker, 2 yemek kaşığı pirinç unu.
1 lt sütü tencereye alıp pirinci içine ekleyerek başlayın. Kısık ateşte sık sık karıştırarak pirinçler yumuşayana kadar pişirmelisiniz. Şekerini ekleyip iyice karıştırın. 1 bardak sütün içinde pirinç ununu eriterek tatlı yapımına devam edin. Bu karışımı pirinçli sütün içine yavaş yavaş ekleyip tamamen karışana kadar kepçeyi bırakmayın. Kıvamını alana kadar karıştırarak pişirmek en doğrusu olacaktır.
Karışımı cam kâselere pay ederek daha pratik ve güzel bir sunum yapabilirsiniz. Tatlılarınızı buzdolabına kaldırmadan önce oda sıcaklığına gelmesini beklemelisiniz. Dilerseniz üzerine tarçın serperek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!