24.03.2025 - 13:44 | Son Güncellenme:
Kesme tahtası, mutfaklarda sık sık kullanılan eşyalardan biri. Sebze, et, deniz ürünleri gibi birçok gıdanın pratik bir şekilde doğranmasını sağlayan kesme tahtaları ahşap, seramik, plastik veya bambudan üretilebiliyor.
Türüne göre farklı şekillerde temizlenen kesme tahtaları, çoğu zaman ahşap tercih ediliyor. Doğrama tahtası temizleme işlemi doğru bir şekilde yapılmadığında, bakteri yuvasına dönüşebiliyor. Özellikle etten bulaşan bakteri ve mikroplar kesme tahtasının üzerindeki çatlaklara yerleşerek hem hijyen, hem de sağlık açısından sorun oluşturabiliyor. Doğrama tahtası, temizleme yöntemi merak edilen mutfak eşyalarından olduğu için en önemli aşamaları ve püf noktalarıyla hijyene giden yolu derledik.
Kesme tahtası temizleme yöntemleri arasında en sık uygulanan yöntemde başrol, bulaşık deterjanının ahşap kesme tahtasını ılık suyun altında durulayın ve üzerindeki yiyecek artıklarını temizleyin. Daha sonra bulaşık süngerine, bulaşık deterjanı dökün ve ahşap yüzeyi nazikçe ovun. Bu esnada çok bastırmamalsınız. Tüm yüzeyi iyice ovaladıktan sonra, kesme tahtasını tekrar ılık suyla durulamalısınız. Yıkama işleminin ardından kesme tahtasının yüzeyini kağıt havlu ile kurulamayı unutmayın.
Dilerseniz, ahşap kesme tahtasını kurutmak için fırınınızdan yardım alabilirsiniz. Kesme tahtasını fırına yerleştirip 150 derecede 3 dakika kadar ısıtın. Fırının içindeki ısı, ahşap yüzeye zarar vermeden tahtanın kısa sürede sağlıklı şekilde kurumasını sağlayacaktır. Kesme tahtası tamamen kuruduğunda, ilk günkü gibi kullanmaya devam edebilirsiniz.
Karbonatla kesme tahtası temizleme, sıklıkla tercih edilen bir yöntem. Bunun için ilk olarak kesme tahtasını ılık suyla durulamalısınız. Daha sonra ahşap yüzeyin üzerine karbonat serpiştirmelisiniz. Birkaç dakika bekledikten sonra, bulaşık süngeriyle nazikçe kesme tahtasını ovalamaya geçin. Karbonat, yağı ve lekeleri söktükten sonra, kesme tahtasını ılık suyla durulayabilirsiniz.
Doğrama tahtası temizlemek için tezgaha sıkıca sabitleyin. Tahtanın her yerine gelecek şekilde tuz serpiştirdikten sonra, limonu ikiye bölün ve önce tuzlu bölgeler olmak üzere kesme tahtasının her yerini ovun. Daha sonra kesme tahtasını sudan geçirip, yüksek bir yere asarak kurutabilirsiniz. Bu yöntem, özellikle zorlu lekeleri çıkarmak ve tahtayı dezenfekte etmek için kullanılır. Limon, anti-bakteriyel etkisi sayesinde, tahta yüzeyde biriken bakterilerin giderilmesine yardımcı olur.
Ahşap kesme tahtası temizlemek için, sirkeden yardım alınabilir. Sirke, özellikle kesme tahtasında ağır kokular oluştuğu durumlarda önemli bir yardımcıdır. Yarım su bardağı elma sirkesi ve yardım su bardağı suyu bir sprey şişesine aktararak başlayın. Kesme tahtasının üzerine, hazırladığınız karışımı sıkıp, 5 dakika bekletin. Daha sonra bulaşık süngeriyle yüzeyi ovalayın ve bol suyla durulayın. Temizleme işleminden sonra, tahtayı dik bir şekilde tezgaha yerleştirip, kurumasını bekleyin.
Ahşap kesme tahtası, sebze meyve ve et ürünlerini kesmek için kullanılır. Et kesme tahtasının, sebze tahtasından farklı olması gerektiğini unutmayın. Ahşap et kesme tahtasını temizlemek için, oksijenli su kullanılabilir. Bunun için, kesme tahtasının üzerine oksijenli su döküp, 5 dakika bekletmelisiniz. Ardından soğuk suyla oksijenli suyu durulayın ve bulaşık süngeri ile yüzeyi iyice ovalayın.
Ahşap kesme tahtası temizlemek konusunda çok merak edilen sorulardan biri de, çamaşır suyu kullanılıp kullanılmayacağı. Çamaşır suyu, ağır kimyasallar içerir. Tahtayı ne kadar durulasanız da ahşap yüzeye nüfuz eden çamaşır suyu kalıntılatı tehlikeli olabilir. Sağlık açısından zehirlenme riskini ortaya çıkaran bu durumla yüzleşmemek için, çamaşır suyu ve ağır kimyasal içeren temizlik ürünleri kullanılmamalı.
Ahşap kesme tahtası temizleme kadar, yağlama işlemi de son derece önemlidir. Ahşap ürünler, kullanıma bağlı olarak zamanla çatlar. Yiyeceklerdeki bakteri ve küfler bu çatlaklara yerleşerek olumsuz sonuçlar doğurabilir. Doğrama tahtasını ayda bir kez yağlamak, hem parlak görünmesini sağlar, hem de dayanıklılığını artırabilir. Ayrıca kesme tahtası üzerinde koruyucu bir bariyer de oluşturur. Kuru, ahşap kesme tahtası zeytinyağı veya hindistan cevizi yağı damlatılarak, bez yardımıyla yağ tüm yüzeye yayılmalıdır. Ahşap yüzeyde kalan fazla yağ kağıt havlu ile silinebilir.