Seçtiğiniz herhangi bir meyve ya da bitkiyi iyice yıkadıktan sonra parçalara bölün. Ardından meyveleri bir tencerenin içerisine koyun ve üzerine şeker atıp birkaç saat bekletin.
Şekerlenen meyveler suyunu salacaktır. Devamında ise tencereyi kısık ateşe alıp meyveleri yavaşça pişirin. Suyunu salan ve şekerle karışan meyveler kaynadığında köpüklenme meydana gelecektir.
Üzerindeki köpükleri aldıktan sonra reçeliniz yoğun olursa biraz üzerine su ekleyebilirsiniz. Pişirirken kıvamına sıklıkla bakın.
Kıvam alana kadar 30-45 dakika arasında pişirin. Kıvamını anlamak için murabbanızdan bir tabağa koyun eğer yayılmıyorsa kıvamı olmuş demektir.
Son aşamada şekerlenmeyi önlemek için birkaç damla limon suyu ekleyin birkaç dakika daha pişirin. Hazırladığınız murabbayı oda sıcaklığında soğuttuktan sonra steril cam kavanozlara kapatıp kapakları sıkı olacak şekilde kapatın.