08.04.2025 - 12:00 | Son Güncellenme:
Acuka ceviz, biber salçası ve baharatların uyumuyla ortaya çıkan ve kahvaltılara ayrı bir boyut kazandıran geleneksel bir mezedir. Lezzetinin sırrı kaliteli malzeme kullanımı ve sosun dinlenerek aromaların birbirine karışmasından gelir. Peki bu leziz sos yapılırken nelere dikkat edilir?
Ev yapımı veya katkısız kaliteli biber salçası ve gerekirse bir miktar domates salçası kullanmak acukanın lezzetini doğrudan etkileyen faktörlerin ilkidir. Ancak bu noktada unutulmaması gereken detay, salça çok tuzluysa, sosun tuzunu buna göre ayarlamaktır.
Taze ve iri çekilmiş ceviz kullanmak acukanızın lezzettiniz artırır. Cevizler ne un ufak, ne de çok iri olmalıdır. Hafif kavrulmuş cevizler sosunuza daha yoğun bir aroma katacaktır.
Acukanın taşıyıcı lezzetlerinin başında iyi bir zeytinyağı gelir. Sos yaptığınız için sızma zeytinyağı tercih etmenizi öneririz. Bu şekilde kıvamını yumuşatmış ve sosun lezzetini bütünlemiş olursunuz.
En sık kullanılan baharatlar kimyon, pul biber, karabiber, kekik, nane ve tatlı toz biberdir. Acukanın acılığını isteğiniz şekilde ayarlayabilir ve buna göre pul biber oranını belirleyebilirsiniz. Baharatları az az ekleyip tadına bakarak ilerlemek en garantili yollardandır.
Taze ezilmiş sarımsak, sosun karakteristik aromasını verecektir. Ancak fazla kaçırmamaya dikkat etmelisiniz. Aksi halde midenizi yakan bir acuka elde edersiniz.
Bazı tariflerde kıvamı koyulaştırmak için bayat ekmek içi veya galeta unu kullanımı önerilir. Siz de acukanızda bu malzemeleri kullanırsanız sosu çok kuru yapmamaya dikkat etmelisiniz.
Acukayı hazırladıktan sonra buzdolabında en az birkaç saat dinlendirmek lezzet bakımından daha iyi olacaktır. Hatta 1 gece bekletmek eklediğiniz tüm malzemelerin lezzetlerinin birbirine karışmasını sağlayacaktır.
Sofraya koymadan önce acukanın üzerine biraz daha zeytinyağı gezdirerek hoş bir sunum yapabilirsiniz. Ayrıca acukanızı cevizle süsleyip de servis edebilirsiniz. Bizden bir öneri daha, acuka taze ekmekle harika olur!