08.02.2020 - 09:06 | Son Güncellenme:
Fıstık ezmesinin vücuda birçok yararı olduğundan bahsetmeden önce eğer bu besine alerjiniz varsa ve bu hastalıklara sahipseniz dikkatli tüketmeniz ve doktorunuza danışmanız önerilir.
Fıstıklardaki doğal proteinler ve doğal yağlar, kanser gibi meme hastalıkları riskini önemli ölçüde azaltabilir. Meme Kanseri Araştırma Vakfı ve ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından yapılan bir çalışma ile bu durum desteklenmiştir. Fıstık ezmesini günlük olarak yemenin vücudunuz ve özellikle göğüsleriniz üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Eğer alerjiniz yoksa mutlaka beslenme listenize fıstık ezmesini ekleyin.
Fıstık ezmesinin, çok yağlı olduğu düşünülür ve diyet listesinden çıkarılır. Ancak fıstık ezmesi protein, lif ve beslenme için harika bir kaynaktır. Kan şekeri seviyelerini değiştirmez ve vücudunuza sağlıklı elementler sağlar. Haftada 2 kez 2 yemek kaşığı tüketmek kilo vermenize yardımcı olur.
Stres hormonu kortizol seviyelerini normalleştirmeye yardımcı olabilecek beta-sitosterol adı verilen bir bitki sterol içerir. Sağlıklı yağları, antioksidanları, demir, magnezyum, kalsiyum ve C vitamini, vücudunuzdaki bu elementlerin eksikliğini telafi etmenize yardımcı olur. Bu da kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Özellikle ruh halinizde olumlu değişimlere etki edecektir.
Yer fıstığı içindeki E vitamini, çinko, magnezyum ve niasin beyin aktivitesini destekler. E vitamini, özellikle yaşlı insanlar için hafızayı artırır. Alzheimer hastalığını azaltmaya yardımcı olduğu bulunmuştur.
Harika bir egzersiz öncesi ve sonrası fıstık ezmesi tüketebilirsiniz. Yağlar ve karbonhidratlar sizi tüm seans için yeterli enerjiyle dolduracaktır. Ayrıca kas sağlığında iyileşme açısından anahtar rol oynayan potasyum açısından da zengindir. Son olarak ağrıyan kasları ve krampları engelleyebilir.
Fıstık ezmesinin bir başka şaşırtıcı özelliği - diyabet riskini azaltabilir. Yer fıstığı çok fazla yağ içerir, ancak bunlar doymamış yağlardır ve sizin için sağlıklıdırlar. Glikoz ve insülin stabilitesini geliştirebilirler. Harvard Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre fıstık ezmesi tüketen kadınlar, daha önce hiç yemeyenlere kıyasla diyabet riskini %21 azalttığı sonucuna varıldı.
Potasyumun bir harika özelliği - kan basıncınızı düşürebilir. Bu etki, fıstıkların zengin olduğu bir başka element olan magnezyum ile desteklenir. Ancak tansiyon hastalarının fıstık ezmesini tuzsuz tüketmesi önerilir.
Fıstıklardaki triptofan adı verilen amino asit , uyku hormonu, melatonin ve mutluluk hormonu serotonini artırır. Sizi sakinleştirir, vücudunuzun süreçlerini yavaşlatır ve iyi bir gece uykusunu teşvik eder. Bu noktada yatmadan önce sadece 1 tatlı kaşığı fıstık ezmesi yemeniz yeterli olacaktır. Fazlasından uzak durmakta fayda var.