09.10.2024 - 14:23 | Son Güncellenme:
Marul antioksidan etki sağlayan C vitamini ve klorofil açısından zengin bir sebzedir. C vitamini, bir antioksidandır ve kolajen üretiminde, serbest radikallere karşı faydalıdır. Kansere karşı koruyucu etkisi de bulunur. Marulun yeşil yaprakları klorofil açısından da zengin.
Kalsiyum, A, C, B, D, E vitamini içeren marul, çocukların gelişmesinde etkin özelliklere sahiptir. Cildin canlı kalmasına ve cilt hücrelerinin korunmasına da yardımcı olur. A vitamini bakımından zengin olan marul, her gün belirli bir miktar tüketildiği takdirde cilt sağlığını korur.
Marul, lif içeriği sayesinde sindirim sistemini destekler. İçerisindeki lifler de sindirim sürecini düzenler, kabızlığı önler ve sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Kilo yönetimi konusunda da önemli rol oynayan marul, düşük kalorili bir sebzedir ve lif içeriği sayesinde tokluk hissi sağlayabilir. Etkili bir idrar söktürücü olan marul, hazmı da kolaylaştırır.
Güçlü bir antioksidan olan marul, lateks adı verilen bir sıvı süt içeriyor. Anti-mikrobiyal özelliğiyle vücuttaki iltihabı söküp atar. Ayrıca enfeksiyonlu hücreleri önleyerek ödem oluşumunu da önler. Düzenli olarak tüketildiğinde enfeksiyonlu hücreleri vücuttan atabilir.
Genellikle salatalarda tüketilen marul, oldukça faydalı bir yeşillik. Suyunu sıkıp içtiğinizde ise bambaşka bir etkisi olan marul, uzun zamandır çözüm aradığınız sorunun anahtarı olabilir.
Marul kalori, sodyum ve yağ bakımından düşük değerlere sahiptir. Sevilen bir salata sebzesi olan marul yüzde 95 oranında su içeriği için, besleyici bir gıda olarak görülmez.
Düzenli tüketilen marul, unutkanlık ve konsantrasyon eksikliği gibi hastalıkların yaşanmasını önleyebilir. Ayrıca maruldaki lakturium, melatonin hormonunu artırır. Bu sayede derin ve rahat bir uyku sağlanmış olur. Uzmanlar her akşam tüketilen marulun uykuyu düzenlediğini vurguluyor.