18.10.2024 - 12:59 | Son Güncellenme:
Hamuru için:Yarım çay bardağı yoğurt1 adet yumurtaYarım çay bardağı eritilmiş tereyağıYarım çay bardağı sıvı yağ1 çay bardağı su1 paket kabartma tozuÇok az tuzYeteri kadar un
2 su bardağı şeker4 su bardağı sütArasına ve üzerine:2 su bardağı iri kıyılmış fındık5-6 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı un1 su bardağı nişasta
Tüm hamur malzemelerini büyük bir karıştırma kabına alın. Yoğurt, yumurta, tereyağı ve suyu ekleyin. Tuz ve kabartma tozunu da ilave ettikten sonra, azar azar un ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamuru toparladıktan sonra, ceviz büyüklüğünde bezelere ayırın. Bezeleri temiz bir bezle örtüp 20 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
Dinlenen bezelere un ve nişasta karışımını serpiştirerek incecik açın. Bezelerden üç tanesini açtıktan sonra, her birinin arasına eritilmiş tereyağı ve sıvı yağ karışımını sürün. Üç katı üst üste yerleştirin ve bu şekilde daha büyük bir hamur elde edene kadar açmaya devam edin.
Yağlanmış fırın tepsisine açtığınız üçlü katı yerleştirin. Üzerine bolca kıyılmış fındık serpiştirin ve biraz tereyağı gezdirin. Aynı işlemi diğer bezelerle de tekrar edin ve kat kat hamur oluşturun. Son katı yerleştirdikten sonra, bir bıçak yardımıyla kare şeklinde dilimleyin.
Böreğin üzerine bolca tereyağı dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Börek fırından çıktığında altın sarısı bir renk almış olmalıdır.
Böreğiniz pişerken, bir tencerede süt ve şekeri karıştırarak kaynatın. Şerbet kaynayıp şekeri tamamen eridiğinde altını kapatın. Fırından çıkan böreğin üzerine sıcak süt şerbetini dökün.
Hamurun yeterince ince açılması ve yağlanması böreğin çıtırlığını artıracaktır. Şerbetin çok sıcak ya da çok soğuk olmaması önemli; börek sıcak, şerbet ılıktırsa en iyi sonuç alınır.