Lahananın yeşil lahana, kıvırcık lahana, Toskana lahanası ve düz yapraklı lahana gibi çeşitleri vardır. Ispanak ise saplarıyla birlikte demet halinde veya önceden yıkanmış sapsız çeşitlerde satılır. Lahana ve ıspanağın her türü sağlıklıdır.
Lahananın en doğru mevsimi genellikle eylülden şubata kadardır. Ispanak ise ilkbaharın başından yaz ortasına kadar yetişir. Ancak her ikisini de marketlerde soğutulmuş ürünler reyonunda bulmak mümkündür.
Lahana düşük kalorili, düşük karbonhidratlı ve bir miktar lif, demir ve kalsiyum içeren bir besindir. Lahana iltihapla savaşmaya ve kronik hastalıklara karşı korumaya yardımcı olan beta-karoten ve flavonoidler gibi antioksidanlarla doludur.
Kemik sağlığını ve düzgün kan pıhtılaşmasını destekleyen harika bir K vitamini kaynağıdır. Ayrıca lahananın lif içeriği sağlıklı sindirimi desteklerken, A vitamini temiz cildi ve sağlıklı gözleri destekler.
Ispanak, doğal olarak düşük kalorili, düşük karbonhidratlı, lif ve protein içeren, ayrıca potasyum, kalsiyum ve vitaminler içeren bir besindir.
Ispanak, vücutta enerji üretimi ve oksijen taşınmasını destekleyen demir açısından zengindir. Kas-sinir fonksiyonu için hayati önem taşıyan magnezyum ve hücre onarımı ve büyümesine yardımcı olan folat ile yüklüdür. En sağlıklı yeşillik, yemeyi seçtiğiniz yeşilliktir. Ancak lahana ve ıspanağın da bazı belirgin besinsel faydaları vardır.
Daha sağlıklı seçim, özel beslenme ihtiyaçlarınıza bağlıdır. Kara lahana C vitamini açısından daha zengindir, ıspanak ise daha fazla demir ve magnezyum içerir.
Kara lahana C vitaminiyle bağışıklığı güçlendirmek için harika bir seçimdir, ıspanak ise demir içeriği nedeniyle kas fonksiyonunu veya enerji seviyelerini desteklemek isteyenler için idealdir.