Büyük bir kâsede kuru üzüm suyunu, unu ve şekeri karıştırın ve hacmi neredeyse üç katına çıkana kadar ılık bir yerde tutun. Diğer malzemeleri ekleyin ve elle veya hamur aparatlı bir mikser kullanarak iyice yoğurun. Hamur elastik kıvamda olmalıdır.
Hamuru ıslak bir havluyla örtün ve hacmi iki katına çıkana kadar (yaklaşık 2-4 saat) ılık bir yerde bırakın. Sonra ekmeği şekillendirin. Hacmi neredeyse iki katına çıkana kadar mayalanmaya bırakın ve yüzeyini bir bıçakla çizin. Fırınınızı 200 dereceye önceden ısıtın. Ekmeği 10 dakika pişirin, sıcaklığı 180 dereceye düşürün ve 40 dakika daha pişirin. Soğuması için bir rafa koyun.
Normal ekşi maya için 300 gram yüzde 100 nemli ekşi maya gerekir. Maya için şunlara ihtiyacınız olacak: 2/3 su bardağı (150 gram) ılık su, 1 su bardağı (150 gram) un, 1 tatlı kaşığı şeker, 1 paket (1 yemek kaşığı) kuru maya. Diğer malzemeler ve işlem aynı.
Ekşi mayalı ve üzüm sulu bu sağlıklı ev ekmeğini yapmak biraz zahmetli olsa da sağlıklı şekilde alacağınız 200 kalori için değer.