Genellikle suyla temas etmemesi gereken yiyeceklerden biri mantardır. Mantarlar suyu sünger gibi çeker ve bu durum bakteri yayılmasına zemin hazırlayabilir. Bu durum, hem mantarın dokusunu bozar hem de lezzetini azaltabilir. Kuru fasulyeler üzerinde doğal bir bakteri tabakası bulundurur. Bu tabaka sayesinden fermantasyon sürecine girerler. Kuru fasulyeleri yıkadığınızda fermantasyon sağlayan tabakayı yok etmiş olursunuz. Fermantasyon besinlerin lezzetini artırır ve raf ömrünü uzatır. Yumurtaların kabuğundaki kirlerden tedirgin olup yıkamak ve öyle dolaba kaldırmak isteyebilirsiniz ancak yumurtanızı yıkamak onun besin değerini düşürür. Yumurtayı kırmadan hemen önce yıkamak sizin için daha iyi olabilir. Tavuk gibi etler yıkandığında bakteri yayılımına neden olabilir. Bu sebeple tavuğun yıkanması gibi bir durum söz konusu olduğunda havlu kağıt ile temizlemek daha iyi olabilir. Pilav yapmak için pirincin mutlaka yıkanması gerektiğine inandırılsak da aslında pirinci nişastasından arındırmak için yıkamaya gerek yoktur. Sıcak su içinde bekletilen pirinç nişastasından arınacaktır.