Ameliyat için 12-14 yaş sonrası ideal olmakla birlikte ileri derecede iltihabik durumlarda her yaştaki hastaya bu ameliyat uygulanır. Zarda delik olan kulağın sudan korunmasına ve burun ve sinüs bölgesinde enfeksiyon odağı olmamasına rağmen tekrarlayan kulak akıntıları olması halinde hem hayat kalitesini artırmak hem de işitme kaybının ilerlemesini ve iltihaba bağlı komplikasyonların oluşmasını önlemek için ameliyat uygulanır.
Ameliyat öncesi hastaya işitme testi uygulanır aynı zamanda tomografi çekilerek kulağın işitme durumu ve kulak kemiğinin iç yapısı ile ilgili bilgi edinilir. Ameliyat genellikle kulak kulak arkasından kesi yapılarak gerçekleştirilir.
Ameliyat genel anestezi altında ağrısız yapılmaktadır. Ameliyat süresi ameliyatta yapılacak işlemlere bağlı olarak 1-3 saat arası sürebilmektedir. Ameliyat sonrası kulak en az 1 ay sudan korunmalıdır.