Gıda mikrobiyolojisi profesörü Randy Worobo ekmek üzerinde oluşan küf için, "Tüketici bir somun ekmeğin paketini veya poşetini her açtığında potansiyel olarak küf sporlarını harekete geçirir. Evde mikojenik bir mantar varsa, ekmeğin üzerine konabilir ve büyümeye başlayabilir" dedi.
Bazı küfler mikotoksin adı verilen toksik yan ürünler üretir. Bu zehirli maddeler öncelikle buğday ve yer fıstığı gibi tahıl ve kabuklu yemişleri etkiliyor. Mikotoksin ileri bir boyuta ulaşırsa kansere bile sebep olabilir.
Neyse ki, en yaygın ekmek küfü olan Penicillium'un mikotoksin üretmesi oldukça nadir bir durumdur. Ancak nadir durumlarda da gerçekleşebilir, bu yüzden tedbirli olmak çok önemlidir.
Küf bazen öksürüğe, gözlerde kaşıntıya veya astım krizine neden olabilecek alerjik reaksiyona neden olan proteinler de üretir.
Randy Worobo, kanser tedavisi gören veya bağışıklık bozukluğu olan kişiler gibi bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin mantar enfeksiyonu açısından daha yüksek risk altında olabileceği konusunda uyardı.
Yiyeceğin derinliklerine doğru büyüyen sinir bozucu kökler nedeniyle, küflü ekmek parçalarını basitçe kesmek yeterli değildir. Havadaki sporlar sayesinde ekmeğin geri kalanının da küflenmesi çok muhtemel. Bu yüzden ekmeğin küflü kısmını atıp diğer kısmını yemek gibi bir şey yoktur. Bu alışkanlıktan uzak durulması küflenmiş bir ekmeğin tamamını çöpe atmak gerekir.