Bilim insanları, plastik kesme tahtası kullanıcılarının bıçağın tekrarlanan darbesi nedeniyle milyonlarca plastik parçacığa maruz kalabileceği teorisini öne sürdü.
Harvard araştırmacılarına göre bu tür mikroplastikler sağlığı gerçek anlamda tehdit ediyor. Üreme sorunları, sindirim sorunları ve kansere sebep olan mikroplastikler oldukça tehlikeli.
Kimyager ve kimya danışmanı Mark Jones'ın yaptığı açıklamaya göre, her hafta farkında olmadan bir kredi kartı kadar plastik tüketiyoruz.
Yalnızca kesme tahtasından yayılan mikroplastikler değil, plastik su şişelerinden su içiyorsanız, plastik ambalajlarda yemek yiyorsanız ve hatta sadece et yiyorsanız bu mikroplastik tükettiğiniz anlamına geliyor.
Plastiğe maruz kalma oranınızı azaltmak için yapabileceğiniz her şey iyi bir şeydir. Bunun için kullandığınız ürünleri gözden geçirmeye mutfaklarınızdan başlamalısınız.
Plastik kesme tahtaları daha hafif ve kolay kuruyor olabilir ancak bunların yerine ahşap veya metal kesme tahtalarını tercih etmek hem daha sürdürülebilir hem de daha sağlıklı. Ancak ahşap ya da bambu kesme tahtası tercih ederken dikkat edilmesi gereken bir husus var. Mikroplastikten kaçarken daha ölümcül olabilecek bakterilere yakalanmamak gerekir.
Çiğ et veya deniz ürünleri için ayrı bir tahta kullanmak bakterilerin sebzelerinize, meyvelerinize veya daha fazla pişirme gerektirmeyen diğer gıdalarınıza bulaşmasını önler. Bu yüzden sebze ve meyveler için kullandığınız tahta ayrı, et ürünleri için kullandığınız tahta ayrı olmalıdır.