22.07.2024 - 11:33 | Son Güncellenme:
Olgun kızılcık meyveleri ve onlardan elde edilen kızılcık suyu (veya bundan hazırlanan özel kızılcık ekstresi) özleri kronik ve tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarından korunmada ciddi bir destek, güvenilir bir yardımcı. Kızılcığın bu faydası bilimsel olarak da kanıtlandı.
Bir antioksidan deposu olan kızılcığın üriner sistem enfeksiyonlarını engelleme dışında, sindirim sistemi sorunlarını azaltma, diş plaklarını ve çürüklerini önleme, LDL kolesterolü düşürme ve damar çeperini destekleyerek kalp-damar sağlığına katkı ve anti kanser özellikleri de var.
Kızılcık, içerisinde antosiyanidin, flavonol, proantosiyanidin barındırıyor. Özellikle proantosiyanidin idrar yollarındaki E.coli bakterilerinin mukozayı tahrip etmesini önlüyor.
Resveratrol maddesi, üzümde ve kızılcıkta yoğun olarak bulunur. Anti kanser etki yapar.
Karaciğer ve meme kanseri oluşumunda kanserli hücrelerin üreyip gelişmesini önlediğine dair çalışmalar mevcut.
Varfarin gibi antikoagülan kullananların bu etkiyi artırıcı özelliği nedeniyle kızılcık desteklerini dikkatli kullanmaları öneriliyor. Kızılcık antioksidan olarak saponin, tanin ve verbenalid açısından zengin. Tüm düz kas gruplarında rahatlama sağlıyor. Ek olarak salgıları azaltıyor.
Kızılcık marmelatı, yoğun lezzeti ve benzersiz dokusuyla önemli bir atıştırmalık seçeneği. Doğal bir antioksidan deposu olduğundan bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı verebilir. Lif açısından zengin olması sindirim sistemini düzenler, bağırsak sağlığını destekleyebilir. Ayrıca, kızılcık marmelatının içeriğindeki doğal şekerler, enerji seviyelerini artırabilir.