Sadece patatesle yapılan bir salata biraz sade kalabilir ve pek de lezzetli olmayabilir. Bunun için kırmızı biber, havuç, dereotu, mısır, kornişon turşu ve hatta zeytini patatesle harmanlayarak, salatanın lezzetini katlayabilirsiniz. Bu malzemeler salataya hem renk katar hem de patatesin yumuşak dokusuna farklı bir tat dengesi getirir.
Salatanın en önemli kısmı sosudur. Zeytinyağı, limon suyu ve baharatlarla mükemmel bir tat yakalamak mümkündür. Ancak ünlü şeflerin tavsiyesine göre işin sırrı sirke eklemekte. Yarım su bardağı sirke, patatesin aromasını ön plana çıkarırken lezzeti de artıracaktır.
Patates salatanızın tam kıvamında olması için biraz dinlenmeye ihtiyacı vardır. Bir gece önceden veya sabah hazırlayıp birkaç saat bekletmek faydalı olabilir. Böylece malzemelerin lezzetini iyice harmanlaması sağlanır.