16.02.2025 - 15:06 | Son Güncellenme:
Kuzine sobasında ekmek yapmak, geleneksel yöntemlerin kullanıldığı en lezzetli alternatiflerden biridir. Kuzinenin sıcaklığı ve tadını bilenler, bu ekmeklerin tadını unutmaz. İşte kuzine sobanın içinde kolayca ekmek yapmanın yolu
- 3 bardak su
- 2 bardak süt
- 1 paket yaş maya
- 2 kaşık şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım çay bardağı yağ
- Alabildiği kadar un
Öncelikle mayayı hazırlayın. Ilık suyun içine şekeri ekleyip karıştırıyoruz, sonra mayayı içine koyup birkaç dakika bekletin. Eğer yaş maya kullanıyorsak, elimizle ufalayarak eklemekte fayda var. Yaklaşık 5-10 dakika içinde mayamız köpürmeye başlayacak.
Büyük bir yoğurma kabının içine unu eliyoruz, unun havalanması ekmeğin daha hafif ve kabarık olmasını sağlar. Unun ortasını havuz gibi açıp önce tuzu serpiyoruz. Mayalı suyu yavaş yavaş dökerek yoğurmaya başlıyoruz.
İlk başta hafif yapışkan gibi olabilir ama yoğurdukça hamur toparlanacaktır. Yoğurduğumuz hamuru hafif yağlanmış bir kaba alın. Mayalanma süresi yaklaşık 1-2 saat sürecek. Hamur iki katına çıktığında Eğer bulunduğunuz ortam soğuksa, hamurun daha hızlı kabarması için sobanın yakınında bekletin.
Hamur güzelce kabardıysa artık onu şekillendirebilirsiniz. Daha sonra yuvarlak, uzun ya da baget şekli vererek pişirme kağıdı serili tepsiye koyun. Ancak işlem bittiğinde hamuru fırına koymayın. 20-30 dakika daha bekletin.
Ekmeği fırına verdikten sonra ilk 10 dakika 200°C’de pişiriyoruz. Sonrasında ısıyı biraz düşürerek. 30-40 dakika kadar daha pişmesini bekliyoruz. Eğer sobanızın fırınında ısıyı ayarlamak zor oluyorsa, aralıklı olarak kapağını açıp ekmeğin rengini kontrol edin.