Tirşik otu sedef hastalığının tedavisinde faydalıdır. Halk arasında bilinen bir özelliği ise yılda 7 kez tirşik çorbası içenlerin o yıl boyunca hiç hastalığa yakalanmayacağıdır. Kansere karşı vücut hücrelerini korur ve kanserli hücrelerin yayılmasını da engeller. Aynı zamanda kemoterapi sırasında oluşan hücre hasarlarını en aza indirgemek konusunda da etkilidir.
Sindirim ve boşaltım sistemini düzenleyici etkisiyle öne çıkan tirşik, mide ve bağırsaklarda oluşan gazları söker ve kabızlığı önler. İltihap sökücü etkisi ile iltihaptan kaynaklanan böbrek hastalıklarına iyi gelir. Toksik maddelerin vücuttan atımını kolaylaştırır ve metabolizmayı da hızlandırır.
Tirşik çorbasının kışın birçok hastalığa da iyi geldiğini söyleyen 4 çocuk annesi Fatma Uzun, kış aylarında bağışıklığı güçlendiren tirşik çorbasının daha fazla tüketildiğini ifade ediyor. "Emeği çok zor ama karşılığını alıyoruz" diyen Uzun, "Geçimimizi bu işle sağlıyoruz. Dükkânımız depremde yıkıldı ve burada hizmet vermeye başladık. Akşamdan bastırıyoruz. Sabah pişiriyoruz ve bir gün sonra servise ediyoruz" dedi.
Tirşik otunun acı olması nedeniyle önce ekşitme ya da mayalama adı verilen işlem gerçekleştiriliyor. Tirşik ince ince doğrandıktan sonra yıkanıp tencerede bekletiliyor. Az kaynamış suya tirşik, dövme ve nohut ilave edildikten sonra koyu kıvamda hazırlanan ayran, tencereye boşaltılıyor. Yapımı toplamda 2 gün süren tirşik hazırlandığında ise kapış kapış gidiyor.
Kış gelince tirşik çorbasına rağbetin arttığını söyleyen Uzun, "Hastalara şifa oluyor. Fiyatlarımız bardak 15 TL, kasesi 40 TL, kilosu ise 100 TL. İzmir, İstanbul gibi yerlerden sipariş verenler oluyor. Biz de buradan siparişleri gönderiyoruz. Kahramanmaraş'ın vazgeçilmezi tirşik çorbası. Çok seviyorlar. Gribe iyi geliyor" dedi.