Kemik sağlığını korumak için özellikle hamsi, alabalık ve somon gibi soğuk su balıklarını tüketmek gerektiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Gürkan Taşkale, “Özellikle hamsi gibi kılçığı ile tüketilebilecek balıklar tercih edilmelidir. Balığın kılçığında bulunan kalsitonin maddesi kemik yapıcı özelliğe sahiptir. Bunun dışında balık; kalsiyum, fosfor ve protein açısından da zengin bir besindir. Kemik sağlığı üzerindeki en önemli vitaminler B, C, D, K, vitaminleridir. Bu nedenle besin gruplarından çeşitli beslenmek çok önemlidir. Çünkü bu vitaminlerin hepsini tek bir besin grubundan almak mümkün değildir” dedi.
Osteoporoz tedavisi hakkında bilgiler veren Dr. Öğr. Üyesi Taşkale, “Öncelikle hastaların kemik metabolizmalarının Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı tarafından değerlendirilip, D vitamini, kalsiyum, fosfor ve diğer protein metabolizma değerlerinin ne durumda olduğunu kontrol etmesi gerekir. Eğer ihtiyaç varsa bu değerler için öncelikle bir tedavi uygulanıp, değerler normale döndükten sonra kemik erimesine neden olan faktörlerin kemik yıkımı mı yoksa yapım azlığı mı olduğu saptanmalıdır.
Eğer kişide vitamin eksikliği varsa bu durum yapım azlığı sonucu oluşan kemik erimesi olarak karşımıza çıkacaktır. Bu durumda kalsiyum ve D vitamini tedavisi uygulanabilir. Fakat kişinin kemik yıkımında da bir sorun varsa yani yaşlanma ve hormonlardaki azalmaya bağlı bir problem varsa kemik yıkımını azaltan ilaçlar ile tedavi uygulanır. Tüm bunların dışında kemik erimesine sebep olan başka hastalıkların olup olmadığı mutlaka tespit edilmeli, eğer böyle bir durum varsa saptanan hastalık tedavi edildiğinde kemik erimesi ile ilgili şikayetler de ortadan kalkacaktır” diye konuştu.