Tek öğünde yüksek miktarda şeker, şekerli besin ve çikolata tüketiminin vücutta insülin direnci oluşumuna ve Tip 2 diyabet, karaciğer yağlanması ve obezite gibi sağlık sorunlarına sebep olabildiğini anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Eğer tatlı ihtiyacınız var ise lif oranı ve şeker oranı yüksek olan kuru meyveler tercih edilebilir. Bu besinleri tüketmek hem bağırsak sağlığını daha olumlu etkileyecek ve potasyum gibi mineraller sağlayacak hem de kan şekerinizi şeker kadar yükseltmeyecektir.” diye bilgilerini paylaştı.
Bayramlarda özellikle çocukların şeker tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini de söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, sözlerini şöyle tamamladı: “Örneğin karaciğer yağlanması eskiden ileri yaşlarda ve genelde obezlerde oluşabilirken; artık sağlıksız beslenmeye, şeker tüketimine, mısır şuruplu atıştırmalık tüketimine bağlı olarak çocuklarda da görülebiliyor. Bu nedenle şeker, çikolata tüketimini çocuklarda da sınırlamak gereklidir. Hiç tüketmemek eğer çocuğu sosyallikten uzaklaştıracak, arkadaşları ile iletişimini zorlaştıracak ve mutsuz edecek ise, bu noktada miktarını sınırlamakta fayda vardır. Bu tarz durumlarda her sağlıksız besin tüketildiğinde, bir de sağlıklı besin tüketilmesi gerekli diye çocuklar yönlendirilebilir. Çikolata gibi şekerli besinleri çocuklara ödül olarak sunmamakta fayda var.”