İnsan sağlığına karşı koruyucu görevi gören bazı besinler bulunuyor. Kırmızı turp da onlardan biri. Kansere karşı etkili besinler arasında yer alan bu sebze, hem güçlü bir kalkan hem de oldukça sağlıklı. Yenilebilen bir sebze kökü olan turp, brokoli ve karnabaharın da bulunduğu brassicaceae ailesinden gelir. Kırmızı turp ve siyah turp ise ülkemizde yaygın olarak tüketilmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendiren turp, kış aylarında meydana gelen solunum yolu rahatsızlıklarına karşı da koruyucu etkiler barındırır. Uzmanlar, soğuk algınlığı, öksürük, bronşit gibi hastalıklar için turp tüketimini önermektedir. C vitamini, folik asit ve potasyum açısından zengin olan turp yüksek oranda antioksidan aktiviteye sahiptir. Vitamin ve mineral deposu olan bu sebze, kış aylarının kurtarıcısı olabilir. B vitaminleri, kalsiyum, magnezyum içeren turp insan vücudunun ihtiyacı olan maddelerin karşılanmasında etkili bir rol oynar. Yapılan araştırmalara göre ise turpun suyla pişirilmesi kanser hücrelerine karşı etkili. Yapılan bir çalışmanın sonuçlarına göre bazı kanser hücrelerinin yok edilmesinde turp kökü, faydalı etkiler sağlayabilir. Sülfürlü bileşikler açısından zengin olan turp, kansere karşı koruma sağlar. İçerisindeki flavonoidler oluşacak kanser hücreleriyle mücadele edebilir. Bu sayede önleyici bir rol üstlenebilir. Glisemik indeksi düşük olan turp kan şekerinin düşmesine neden olmaz. Aksine kan şekerinin daha dengeli olmasını sağlar. Ani şeker düşüşlerinin önüne geçerek acıkma hissiyatını önleyebilir. Turptaki lifli yapı, sindirim sistemini destekler. Bu sayede rahatlamasında etkili olabilir. Aynı zamanda bağırsaklara karşı iyileştirici özellikler sunar. Kabızlık problemini giderebilir. Çeşitli araştırma sonuçlarına göre kalp hastalığına yakalanma riski, diğer rahatsızlıklara göre çok daha fazla. Turp, içerisindeki bileşikler sayesinde kalp muhtemel kalp hastalığı riskini azaltabilir. Brokoli Brokoli ve benzeri sebzeler, içerdikleri bileşenler nedeniyle kansere karşı potansiyel koruyucu etkilere sahiptir. Bazı araştırmalar sebzelerin düzenli tüketiminin özellikle bazı kanser türlerinin riskini azaltacağını belirtmektedir. Sarımsak ve soğan tüketimi, bağışıklık sistemini güçlendirmek, hastalıklara karşı önlem almak ve kansere karşı koruma sağlamak için oldukça etkilidir. Domatesin içindeki likopan adındaki madde mide ve akciğer kanserine karşı koruyucu etkiler sağlayabilir. Aynı zamanda tümör oluşumunu engelleyebilir. İçerisindeki kurkumin adlı madde, antikanser ve antiinflamatuar özelliklere sahiptir. Kurkumin, kanserer karşı etkili olabilir. Yeşil çayın kansere karşı koruyucu etkileri üzerine birçok araştırma yapılmıştır. Yeşil çayın kanser hücrelerinin büyümesini engelleme, hücre ölümünü gerçekleştirme ve tümör oluşumunu önleme gibi faydalı etkileri olduğu biliniyor.