26.02.2022 - 08:50 | Son Güncellenme:
İştah artması ya da azalması yetersiz ve dengesiz beslenmekten kaynaklanan önemli bir sorundur. Örneğin iki öğün arası çok uzun tutulduğunda ve uzun süre yemek yenilmediğinde vücut aşırı aç kaldığı için kan şekeri ve insülin dengesi bozulur. Bunun neticesi olarak sofraya ilk oturuşta ihtiyacınız olandan daha fazla yemek yersiniz. İhtiyaçtan fazla yenilen yemek, yemek sonrası kan şekeri seviyesinin daha hızlı düşmesine ve kısa bir süre sonra tekrar açlık hissetmenize neden olur.
Peki, bu durumu yaşamamak için hangi besinler iştahımızı kontrol altına almamızda yardımcı olur?
Çoğunlukla yemek sonrasında veya ara öğünlerde içilen yeşil çay iştahın açılmasına sebep olan hormonların salgılanmasını baskılar.
Vücuda alındığında yüzde yüz vücut proteinlerine dönüşebilen en kaliteli, örnek dediğimiz protein kaynağıdır. Sabah kahvaltıda tüketildiğiniz takdirde gün içinde uzun süre tokluk sağlar.
Lif içeriği yüksek olduğundan sindirimi uzun sürer, bu sayede süre tokluk sağlayarak iştahı azaltır.
Vitamin, mineral ve lif içeriği oldukça zengin olan yağlı tohumlardır. Yüksek yağ içeriği sayesinde mide boşalmasını geciktirerek tokluk sağlarlar. Ancak yüksek kalorileri içerdikleri için dikkatli tüketilmeliler.
Birlikte tüketildiği besinin glisemik indeksini düşürerek tokluk sağlayıcı özellik gösterir. Bazen gece içilen ara öğünde sütün üzerini kaplayarak bazen de meyvelere eşlik ederek tatlı krizlerinin önünü kesmeye yardımcı olur.