04.02.2025 - 15:24 | Son Güncellenme:
Süt lekelerini giysiden veya kumaştan çıkarırken lekeyi mümkün olan en kısa sürede kurutmanız önemli. Sütün giysinizin liflerine kadar kurumasını beklemek, lekelerin daha sonra çıkmasını zorlaştırabilir. Pamuklu bir bezi veya süngeri soğuk suyla ıslatıp ve lekeli bölgedeki silin. Giysilerinizi soğuk suya batırın ve leke büyükse, giysinizi beş dakika boyunca soğuk suda bekletin. Süt lekesini ıslatmak kumaşın gevşemesine yardımcı olur ve yıkarken renk solmasını önler. Leke sertleştiyse kazıyabilirsiniz.
Lekeyi sıvı deterjan veya kumaş temizleyiciyle ön işleme tabi tutmalısınız. Yıkamadan önce lekeye deterjan veya başka bir kumaş temizleyici sürerek bölgeye ön işlem yapmayı ihmal etmeyin. Sadece birkaç damlaya yeterli olur. Sıvı deterjana alternatif olarak eşit oranda karbonat ve sudan oluşan bir solüsyon da kullanılabilir. Lekeyi yıkamadan önce ön işleme tabi tutmak, lekenin kumaştan çıkmasına yardımcı olur.
Tüm bu işlemlerden sonra süt lekesini hâlâ görebiliyorsanız kıyafetlerinizi kurutmamalısınız. Bu, lekenin yerleşmesine neden olabilir ve daha sonra da çıkarılmasını zorlaştırır. Leke görünüyorsa, leke çıkana kadar ön işleme ve temizlemeye devam etmelisiniz. Mekanik kurutucuya koymanın güvenli olup olmadığını görmek için ürünün giysi etiketini kontrol etmelisiniz.
Koltuk minderinin üzerine süt dökülürse kılıfı mümkün olan en kısa sürede çıkarmanız önemli. Dökülmenin yastığa sızmasına izin vermek daha sonra temizlenmesini zorlaştırabilir. Bölgeyi soğuk suyla durulamalısınız.
Sıvı bulaşık sabununu soğuk suyla karıştırarak işe başlayın. İki bardak ılık suya bir çorba kaşığı sıvı bulaşık deterjanı ekleyin. Çözelti iyice karışıncaya kadar karıştırmayı sürdürün. Bu çözüm, suyla durulayarak kalan sütü çıkarmanıza yardımcı olacaktır.
Lekeyi deterjan solüsyonuna batırılmış bir bezle iyice silin. Bezi solüsyona batırın ve ıslatın. Çözeltiyi halıdan çıkarmak için ıslak bezi lekenin üzerine uygulamalısınız. Halınızın lekeli alanı görünmeyene kadar silmeye devam edin. İnatçı lekelere amonyak ve su uygulayabilirsiniz. Çözeltinizi oluşturmak için iki bardak ılık suyu bir çorba kaşığı amonyakla karıştırabilirsiniz. Yeni bir bez alıp, solüsyona batırın. Bez ıslandıktan sonra lekeli bölgeye hafif dokunuşlarla sürmeye devam edin. Nazik kumaşlarda amonyak yöntemini kullanmamalısınız.
Bölgeyi soğuk suyla durulayın ve yeni bir bez kullanarak soğuk suyla silin. Bu işlemdeki amaç, lekeyi halıdan çıkarmak için kullandığınız temizleyicileri veya amonyağı çıkarmak olacak. Alanı yeterince kuruladıktan sonra halının üzerinde artık köpük veya temizleyici kalmamalı. Kalan fazla suyu almak için kuru bir bez kullanabilirsiniz. Halınızı asmak kurumasına yardımcı olur.