Osmanlı’dan günümüze bir miras olarak ulaşan ramazan şerbeti kuru veya taze meyvelerden ve çeşit çeşit baharattan oluşur. Kan şekerini düzenleyip sindirimi de kolaylaştırdığı bilinen ramazan şerbetinin ramazan ayında oluşan uyku problemlerini de azalttığı biliniyor. Çoğunlukla hibiskus, kuşburnu, karanfil, elma, tarçın, kök zencefil, demirhindi gibi yüksek vitamin ve mineraller içeren besinlerden yapılan şerbet bağışıklık sistemi için de etkilidir. Ramazan şerbeti oruç esnasında gün boyu vücutta oluşan susuzluğu giderip vücudu rahatlatır. İftarda veya iftardan sonra içilen 1 bardak ramazan şerbeti sayesinde kan şekeri düşüklüğü giderilir ve şerbet halsizliğe iyi gelir. Ramazan ayında oluşan en yaygın problemlerden biri de sindirim sistemi sorunlarıdır. Ramazan şerbeti içindeki karışımla sindirimin normal şekilde çalışmasını sağlar ve hazımsızlığı yok eder.