02.02.2025 - 10:25 | Son Güncellenme:
2 su bardağı ince köftelik bulgur, 1 su bardağı irmik, 3 su bardağı sıcak su, 1 adet yumurta, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 3 yemek kaşığı un, 2 silme çay kaşığı pul biber, 2 çay kaşığı tuz, 200 gram tereyağı, 550 gram kıyma, Yarım çay bardağı su, 4 adet soğan, 1 çay kaşığı nane, 2 çay kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı kekik, 1 çay kaşığı karabiber, 10 dal maydanoz, 1 su bardağı ceviz içi içli köfte yapmak için gereken malzemelerdir.
Bulgur ve irmik bir kapta sıcak su ile ıslatılarak tarife başlanmalı. Daha sonra kabın kapağı kapatılmalı ve 30 dakika dinlenmeye bırakılmalı. 200 gram yağ tencereye alınıp, kıymayı rengi dönene kadar sürekli karıştırarak pişirin. Kıymanın her yeri renk aldıktan sonra tane tane olması için yarım çay bardağı su ekleyin ve suyunu çekene kadar kavurma işlemini sürdürün.
Kıyma suyunu çektikten sonra küp küp doğranmış soğan ekleyin ve kavurmaya devam edin. Soğanlar tamamen kavrulduktan sonra 2 çay kaşığı tuz ve baharatlar eklemelisiniz. Ardından cevizler de ilave edilmeli ve ocağın altı kapatılmalı. Maydanozları ekleyip bir kez daha karıştırdıktan sonra soğuması için başka bir kaba almayı unutmayın.
Şişmesi için ıslatılan bulgurlu karışım bir tepsiye alındıktan sonra, üzerine yağ, salça, un, yumurta, pul biber ve 2 çay kaşığı tuz eklenerek iyice yoğrulmalı. 15 ila 20 dakika yoğurduktan sonra bütün hamur bir araya getirilmeli ve üzeri nemli bir bez örtülerek yaklaşık 30 dakika daha dinlendirilmeli.
Hamurdan cevizden büyük yumurtadan küçük parçalar alınarak yuvarlayın. Baş veya işaret parmağınızla içlerini açtıktan sonra içine kıymalı harç doldurup kapatın. Tüm köfteler aynı boyutlarda açılmalı ve içleri doldurulmalı.
İsteğe bağlı olarak kızgın yağda kızartabilirsiniz. Bunun yanında içli köfte suda haşlanarak de tüketilebilir. Ancak, suda haşlarken haşlama suyuna biraz limon tuzu atılmayı unutmamalısınız. Limon tuzu köftelerin dağılmasını engelleyecektir.
İçli köfteler hazırlandıktan sonra, önce bir fırın tepsisi üzerine yağlı kâğıt sermelisiniz. İçli köfteleri tek sıra halinde ve birbirine temas etmeyecek şekilde tepsiye yerleştirin. Tepsinin üzerini streç filmle kapatın. Ardından içli köfteler derin dondurucuya yerleştirilebilir. İçli köfteler tamamen donduktan sonra, dondurucudan çıkartılmalı ve uygun saklama kaplarına veya buzdolabı poşetlerine aktararak tekrar derin dondurucuya yerleştirilmelidir.